Pažitka
Název:

Maďarský guláš


Maďarský guláš


Ingredience:
Ingredience:
libové hovězí maso (kýta, plec)800 g
světle zelená paprika4 ks
červená paprika2 ks
cibule8 ks
česnek2 stroužky
pivo (já zvolila Plzeň)500 ml
rajčatový protlak1 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
mletá sladká paprika špetka
drcený kmín1 lžička
rostlinný olej nebo 2 lžíce sádla2 lžíce
Postup přípravy:

Seriál o receptech na guláš pokračuje tímto maďarským! Ti, kteří si myslí, že guláš je hrozně moc kalorické jídlo jsou vedle. Ne vždy musí být guláš plný tuku a mouky, aby byl skvělý!

Tím chci říct, že všichni dietáři a dietářky, ale i bezlepkáři a lidé, kteří se snaží stravovat zdravěji, mohou jásat! Recept na tento úžasný guláš je zde!

Cibuli nakrájejte na kostičky. Papriky nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Maso nakrájejte také na přibližně stejně velké kousky.
V kastrolu rozehřejte olej nebo sádlo, přidejte lžičku kmínu a cibuli, kterou restujte cca 10 minut na mírnějším plameni do tmavě zlatavé až hnědé. Poté přidejte maso a důkladně ze všech stran orestujte. Pak přidejte polévkovou lžíci mleté papriky, rajčatový protlak a opět promíchejte. Vše zalijte pivem a za stálého míchání nechte pivo odvařit. Poté přilijte cca litr vody, sůl, pepř, promíchejte, stáhněte plamen tak, aby guláš jen tak lehce probublával, kastrol přiklopte poklicí a nechte dusit. Občas guláš zkontrolujte, ale jinak ho nechte dusit cca 90 minut. (Délka vaření velmi záleží na druhu masa. Nejlepší je samozřejmě vyzrálé maso, které se nemusí tak dlouho vařit. V Brně takové maso seženete například ve Sklizenu, My food marketu, Našem Gruntu.)
Když bude maso měkké, přidejte do guláše nakrájené papriky a utřený nebo prolisovaný česnek a duste dalších 30 minut. Guláš podle chuti dosolte, opepřete nebo přidejte mletou papriku. No a máte hotovo! Podávejte ideálně s čerstvým chlebem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno