Pažitka
Název:

Maková roláda se švestkami


Maková roláda se švestkami


Ingredience:
Těsto:
vejce4 ks
mletý mák + na posyp50 g
moučkový cukr120 g
polohrubá mouka100 g
Náplň:
mascarpone500 g
smetana ke šlehání300 ml
cukr moučka dle chuti
zralé švestky6 - 8 ks
Postup přípravy:

Kombinace švestek a máku je prostě vynikající. Tak proč ne třeba maková roláda se švestkami.

Žloutky vyšleháme s polovinou cukru (60g) do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Obě hmoty spojíme, vmícháme prosátou mouku a jemně namletý mák. Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 12 minut

Připravíme si namočenou a vyždímanou utěrku, pečící papír a cukr krupici. Utěrku rozložíme, na ní položíme stejně velký kus pečícího papíru, který lehce posypeme cukrem.

Upečenou roládu položíme hořejškem na utěrku s papírem. Pečící papír, na kterém se roláda pekla, je teď nahoře. Opatrně ho stáhneme. Roládu srolujeme i s utěrkou. Necháme vychladnout.

Do mísy dáme mascarpone a přilijeme smetanu. Pomalu šleháme. Když se vše spojí, podle chuti přisladíme a zvýšíme otáčky na nejvyšší rychlost. Vyšleháme do tuha.

Švestky vypeckujeme a nakrájíme na drobné kousky.

Vychladlou roládu rozbalíme a potřeme většinou krému (část si necháme na potření povrchu). Posypeme švestkami a srolujeme. Potřeme povrch zbytkem krému a posypeme namletým mákem. Můžeme dozdobit švestkami. Necháme vychladit - nejlépe přes noc.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno