Pažitka
Název:

Makové koule


Makové koule


Ingredience:
Ingredience:
moučkový cukr140 g
vejce (z bílků sníh)4 ks
vanilkový cukr1 ks
citron - kůra z něj1 ks
hrubá mouka1 lžíce
mletý má100 g
tlučený řebíček špetka
skořice1/2 lžičky
Do upečeného těsta:
ořechy dle chuti
citronová šťáva dle chuti
rum dle chuti
sušené meruňky dle chuti
bílá čokoládová poleva na ozdobu
ovoce dle chuti
Postup přípravy:

Tak je tu opět víkend a my máme chuť na něco dobrého ke kávě. Kdyby navíc přišla nějaká nečekaná návštěva, tak musí být připraveno něco sladkého.

Cukr třeme s vanilkovým cukrem a žloutky, které přidáváme jeden po druhém, třeme alespoň 10 minut. Do třené hmoty přidáme kůru, koření, mletý mák a lžíce hrubé mouky. Nakonec velmi opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterého jsme přidali před šleháním špetku soli.

Připravené těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a v předem vyhřáté troubě pečeme na 180°C cca 30 minut.

Takto upečený korpus je výborný samotný, ale pokud chceme koule, musíme vychladlý korpus rozdrobit a přidáme nasekané ořechy, nadrobno nakrájené sušené meruňky, trochu citronové šťávy, rum a vypracujeme hmotu, ze které uděláme koule. Ty postříkáme bílou čokoládovou polevou a ozdobíme ovocem, které máme zrovna doma. Necháme do druhého dne uležet.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Romana Važanská - Rubášová

    zavřít okno