

| Ingredience (6 šneků): | |
| změklé máslo | 40 g |
| cukr krystal | 1 lžíce |
| sůl | špetka |
| skořice | 1/2 lžičky |
| vlažné mléko | 125 ml |
| čerstvé kvasnice | 12 g |
| jemná špaldová mouka (nebo hladká) | 230 g |
| Maková náplň: | |
| mletý mák | dle potřeby |
| mléko | dle potřeby |
| cukr/med | dle chuti |
| Na potření: | |
| žloutek se lžící mléka - vyšlehat | 1 ks |
| posekané oříšky | 2 lžíce |
Nedělní snídaně si zaslouží něco nového, možní i trochu hříšku. Upečeno v noci ze soboty na neděli.
Vyhněteme těsto a necháme na teplém místě 40 minut kynout.
Připravíme si náplň.
Když je těsto vykynuté, vyválejte z něj obdélník o rozměrech asi 20 x 30 cm a rozetřete na něj náplň.
Těsto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy.
Nakrájejte na proužky as 2 cm široké, krájejte z užšího konce.
Každý kousek těsta zatočte kolem prstů do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole.
Nechejte všechny šneky kynout ještě 20 minut.
Potřete je vyšlehaným žloutkem a s mlékem a posypte sekanými oříšky.
Troubu předehřejte na 250 stupňů a naspod trouby dejte malý hrnec s vodou (kvůli páře).
Pečte asi 13 - 15 minut na 180 stupňů, záleží na jejich velikosti.
Nechte zchladnout na mřížce a lehce pocukrujte.
Podávejte se sklenicí kefíru nebo s miskou jogurtu či skyru.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ