Pažitka
Název:

Makoví šneci z listového těsta


Makoví šneci z listového těsta


Ingredience:
listové těsto1 balení
mletý mák10 vrchovatých lžic
cukr2 - 3 lžíce
máslo1 lžíce
pudink (nevařený)1 vrchovatá lžíce
drcené ořechy (víc bych se přikláněla k mandlím, ale ty zrovna došly) dle potřeby
vejce1 ks
mléko dle potřeby
Postup přípravy:

Aneb opět jedna návštěvní superrychlovka....

Mák dáme do rendlíku a zalijeme mlékem tak, aby plaval. Přidáme máslo, cukr a společně svaříme (odhadem, já vařila cca 10 minut). Aby se nám náplň ve šnecích nerozpadala, přidáme do máku 2 lžíce pudinku, stáhneme plamen a chvíli provaříme, dokud puding nezhoustne (není třeba vařit ho dlouho, v troubě ještě dojde). Listové těsto rozválíme na tenký obdélníkový plát a potřeme ho vychladlou náplní (důležité, jinak se těsto horkem rozteče!) a srolujeme. 

Ostrým nožem krájíme na cca 2 cm široká kolečka. Krájíme "tahem", to znamená, že pohybujeme nožem sem a tam (je důležité, aby byl nůž opravdu ostrý, takže vytáhněte zapomenutý brousek, hodně si tím ulehčíte práci), při pouhém zatlačení se kolečka příliš zdeformují a náplň vyhřezne. Můžeme si pomoct tím, že roládu vložíme na půl hodiny do lednice, nebo na pár minut do mrazáku (obzvlášť v letních měsících). 

Kolečka pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme ořechy. Pečeme v rozehřáté troubě na střední teplotu cca 20 minut - zkrátka dokud okraje těsta nezískají zlatou barvu.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno