Pažitka
Název:

Makoví šneci


Makoví šneci


Ingredience:
Ingredience (6 šneků):
změklé máslo40 g
cukr krystal1 lžíce
sůl špetka
skořice1/2 lžičky
vlažné mléko125 ml
čerstvé kvasnice12 g
jemná špaldová mouka (nebo hladká)230 g
Maková náplň:
mletý mák dle potřeby
mléko dle potřeby
cukr/med dle chuti
Na potření:
žloutek se lžící mléka - vyšlehat1 ks
posekané oříšky2 lžíce
Postup přípravy:

Nedělní snídaně si zaslouží něco nového, možní i trochu hříšku. Upečeno v noci ze soboty na neděli. 

Vyhněteme těsto a necháme na teplém místě 40 minut kynout. 

Připravíme si náplň. 

Když je těsto vykynuté, vyválejte z něj obdélník o rozměrech asi 20 x 30 cm a rozetřete na něj náplň. 

Těsto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy.

Nakrájejte na proužky as 2 cm široké, krájejte z užšího konce. 

Každý kousek těsta zatočte kolem prstů do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole. 

Nechejte všechny šneky kynout ještě 20 minut. 

Potřete je vyšlehaným žloutkem a s mlékem a posypte sekanými oříšky. 

Troubu předehřejte na 250 stupňů a naspod trouby dejte malý hrnec s vodou (kvůli páře).

Pečte asi 13 - 15 minut na 180 stupňů, záleží na jejich velikosti. 

Nechte zchladnout na mřížce a lehce pocukrujte. 

Podávejte se sklenicí kefíru nebo s miskou jogurtu či skyru. 

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Lucie Jahelková

    zavřít okno