Pažitka
Název:

Makovo-tvarohové noky s jahodovou omáčkou


Makovo-tvarohové noky s jahodovou omáčkou


Ingredience:
Makovo-tvarohové noky:
měkký tvaroh nejlépe farmářský300 g
vejce1 ks
krupice170 g
mletý mák50 g
třtinový cukr40 g
makový olej10 g
sůl špetka
řepkový olej trochu
Jahodová omáčka:
jahody500 g
růžové víno150 ml
třtinový cukr90 g
smetana ke šlehání250 g
Servírování:
plátky jahod dle potřeby
lístky máty dle potřeby
smetana ke šlehání trochu
Postup přípravy:

6. června se uskuteční již 15. AVON pochod proti rakovině prsu. K této akci také vzniklo speciální růžové víno – Cuvée Naděje. Toto Cuvée tvoří odrůdy Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Frankovka, bylo vyrobeno v Zarazickém vinařství a můžete jej koupit v síti farmářských prodejen Náš Grunt. Koupí tohoto vína navíc přispějete 50 korun na boj proti rakovině prsu. A právě Náš Grunt mě požádal o vymyšlení „růžového menu“, které by ladilo s tímto vínem.

Osobně už mě nějakou dobu velmi zajímá snoubení jídla s vínem a až mi skončí školní povinnosti, tak se v této oblasti míním vzdělávat. Pokusila jsem se tedy o vytvoření sladkého jídla, které by mohlo krásně doplňovat Cuvée naděje. Víno je polosuché, spíše slaďoučké a v chuti jsou cítit lesní plody, osobně v něm cítím především jahody. Musím se přiznat, že toto růžové víno mi velmi chutnalo a podle mě je ideální k ovocným dezertům a ovoci samotnému. A tak mi příjdou makovo-tvarohové noky s jahodovou omáčkou jako naprosto dokonalý dezert k příjemnému ovocnému růžovému vínu.

Makovo-tvarohové noky:

1. Všechny suroviny dejte do mísy a rukama zpracujte celistvé těsto.

2. Z těsta rukama vytvořte jednotlivé noky.

3. Do většího hrnce dejte vařit vodu, kterou trochu osolte.

4. Když voda vaří, opatrně do ní vhoďte noky a vařte je dokud nevyplavou, poté je ihned děravou sběračkou vylovte a přemístěte je do cedníku. Také je trochu polijte řepkovým olejem, aby se neslepily.

Jahodová omáčka:

1. Jahody omyjte, zbavte je stopky a nakrájejte je na půlky nebo na čtvrtky, které vhoďte do středního hrnce.

2. K jahodám přidejte víno a cukr a hrnec dejte na plotýnku, kterou zapněte na vyšší teplotní stupeň.

3. Nyní nechte víno vypařit a cukr rozpustit, trvá to cca 5 minut.

4. Poté přilijte smetanu, nechte minutu probublat a vše tyčovým mixérem rozmixujte.

Před podáváním nechte noky i omáčku vychladnout.

1. Do hlubšího talíře (nejlépe na těstoviny) nalijte trochu omáčky, do ní opatrně vložte noky.

2. Pomocí kávové lžičky ozdobte omáčku smetanou.

3. Nakonec přidejte plátky jahod a lístky máty.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy20 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno