Pažitka
Název:

Makový cheesecake s povidly


Makový cheesecake s povidly


Ingredience:
Ingredience na korpus:
světlé máslové sušenky250 g
jemně mleté mandle50 g
rozpuštěné máslo120 g
Náplň:
smetanový sýr Philadephia400 g
měkký tvaroh250 g
zakysaná smetana200 g
cukr krystal150 g
nemletý mák40 g
vanilkový extrakt1 lžička
vejce3 ks
hladká mouka3 lžíce
švestková povidla150 g
Na ozdobu:
čerstvý smetanový sýr50 g
smetana ke šlehání10 g
cukr moučka10 g
loupané mandle
cereální kuličky v bílé čokoládě
Postup přípravy:

Nad nápadem upéct makový cheesecake s povidly doma všichni kroutili hlavou. Nakonec se ale shodli, že je to snad nejlepší cheesecake, co kdy jedli. On totiž chutná, jako kdyby vám ho upekla vaše prababička. Protože ta povidla, mák a mandle, které jsou i v sušenkovém korpusu, vám dozajista připomenou babičkovské koláče. Proto jsem taky do náplně přidala tvaroh, sušenkovou krustu dala i na boky cheesecaku a celý ho dozdobila podobně, jako se zdobí koláče. Je to takový staročeský cheesecake, řekl můj muž a přidal si druhý kousek. Pro mě to byla ta největší pochvala.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s mletými mandlemi a rozpuštěným máslem. Poté je prsty či lžící natlačíme do formy tak, aby dno i boky (zhruba 2-3 cm vysoko, stačí tenká vrstva) byly rovnoměrně pokryté, a dáme na 10 minut předpéct.


Připravíme si krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky dohladka prošleháme sýr, tvaroh, zakysanou smetanou, cukr mák a vanilkový extrakt. Po jednom zašleháme vajíčka a po lžících i mouku. Krém nalijeme na předpečený korpus a uhladíme stěrkou (pokud korpus převyšuje náplň, můžete ho nechat tak, nebo opatrně seškrábnout lžičkou).

Troubu zeslabíme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam nalijeme vroucí vodu. Cheesecake pečeme cca 60-70 minut, střed by měl být skoro ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec několik hodin vychladíme v lednici. 

Vychlazený cheesecake potřeme povidly a podle chuti ozdobíme. Já jsem si vyšlehala sýr, smetanu a cukr na pevný krém a na cheesecake nastříkala malé spirálky krému pomocí cukrářského sáčku s řezanou zdobící špičkou. 
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno