Pažitka
Název:

Makový chlebíček s višněmi a cuketou


Makový chlebíček s višněmi a cuketou


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka130 g
mletý mák100 g
skořice1 lžička
prášek do pečiva1 lžička
jedlá soda špetka
vejce2 ks
třtinový cukr80 - 90 g
rostlinný olej65 g
jemně nastrouhaná cuketa150 g
kompotované višně (švestky, meruňky)cca 150 g
Postup přípravy:

Určitě si říkáte, že jsem jako pejsek s kočičkou co pekly dort a nacpaly do něj vše, co jim přišlo pod ruku. No, trochu pravdy na tom bude. Musím uznat, že kombinace máku, višní a cuket není zrovna obvyklá, jene tenhle chlebíček mě být původně úplně jiný. Základem všeho byla samozřejmě cuketa, kterých má většina z nás tak nějak nadbytek, a pořád vymýšlíme, co z nich připravit nového.

Takže, původně jsem chtěla upéct ořechový chlebíček s cuketou. Pak jsem si ale uvědomila, že ořechy používám ve svých receptech dost často, zvlášť v poslední době, a rozhodla se pro mák. Cuketa ho hezky zvláční, a když ji oloupete a nepřiznáte, nikdo to nepozná. A aby to nebyl jen obyčejný makový chlebíček, chtěla jsem ho nějak vylepšit. Jaká náhoda, že v lednici byla načatá sklenice s višňovým kompotem.

Chlebíček je díky cuketě krásně vláčný s plnou makovou chutí. Višně jsou lehce nakyslé a příjemně chlebíček osvěží. Chuťově by se hodily třeba i meruňky nebo švestky. Rozhodně nemusíte mít strach, špatně jako pejskovi s kočičkou vám po něm určitě nebude.

Připravte si menší chlebíčkovou formu (cca 25 x 10 cm), kterou vymažte a vysypte. Troubu předehřejte na 170 stupňů.

V misce smíchejte mouku, mák, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu. Odložte stranou. 

V jiné misce společně vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte moučnou směs, pak nastrouhanou cuketu. Dobře promíchejte a lehce prošlehejte. 

Asi polovinu směsi nalijte do formy, do těsta rovnoměrně rozložte višně a zalijte zbytkem těsta. Pokud použijete větší ovoce, jako třeba meruňky, nakrájejte je na menší kousky.

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 - 40 minut, ke konci můžete teplotu snížit na 150 stupňů. 

Pomocí špejle si ověřte, zda je chlebíček propečený. Nechte chvilku vychladnout, pak vyklopte na chladicí mřížku.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno