

| Korpus: | |
| hladká mouka | 200 g | 
| cukr moučka | 50 g | 
| máslo (změklé, nakrájené na kousky) | 80 g | 
| kypřící prášek | 1/2 lžičky | 
| sůl | špetka | 
| vejce | 1 ks | 
| Náplň: | |
| tvaroh | 500 g | 
| mscarpone | 250 g | 
| smetana ke šlehání | 200 ml | 
| cukr krystal | 100 g | 
| vejce | 2 ks | 
| hladká mouka | 1 lžíce | 
| mletý mák + 2-3 lžíce cukr moučka* | 180 g | 
Už dlouho jsem pokukovala po kuchařce od Lulu, alias Lucie Gažové z Lulus bakery, která na Slovensku ve své provozovně každý týden napeče desítky a stovky dortů, makronek, cupcakes, tartaletek a dalších dezertů. Obdivuju její práci na Instagramu, kde je právě pod účtem @lulusbakery.sk, a když jsem zjistila, že vydala i sladkou kuchařku, chtěla jsem ji mít. Nakonec jsem si ji nadělila jako povánoční dárek a tady je první recept. Takový cheesecake po slovensku, plný tvarohu a máku. Ačkoliv na množství tvaroh rozhodně převažuje, ve výsledku je tvarožník hodně makový, takže jestli máte raději tvaroh, máku v ingrediencích uberte. Já se přiznám, že jako vždy jsem si recept mírně upravila a krom jiného přidala právě na máku. Jsem totiž rozhodně maková!
V mixéru se sekacími noži umixujeme všechny suroviny na korpus (kromě vajíčka) na směs připomínající hrubou drobenku. Přidáme vejce a vypracujeme nelepivé těsto. Pokud se těsto příliš drobí, přilijeme 1 - 2 lžíce vody. Hotové těsto poté prsty či lžící natlačíme do kulaté rozevírací formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté. Propícháme ho vidličkou a dáme na 15 minut do lednice vychladit.
Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme tvaroh s mascarpone, smetanou a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka a nakonec i mouku. Polovinu náplně odlijeme do další misky a vmícháme do ní mák s cukrem.
Troubu předehřejeme na 160°C. Makovou náplň na vychlazený korpus rozetřeme stěrkou. Navrch nalijeme tvarohovou náplň a opět uhladíme. pečeme asi 1 hodinu - střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté tvarožník necháme další hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec vychladíme v lednici, nejlépe přes noc.
Podrobné info: