Pažitka
Název:

Makový tvarožník


Makový tvarožník


Ingredience:
Korpus:
hladká mouka200 g
cukr moučka50 g
máslo (změklé, nakrájené na kousky)80 g
kypřící prášek1/2 lžičky
sůl špetka
vejce1 ks
Náplň:
tvaroh500 g
mscarpone250 g
smetana ke šlehání200 ml
cukr krystal100 g
vejce2 ks
hladká mouka1 lžíce
mletý mák + 2-3 lžíce cukr moučka*180 g
Postup přípravy:

Už dlouho jsem pokukovala po kuchařce od Lulu, alias Lucie Gažové z Lulus bakery, která na Slovensku ve své provozovně každý týden napeče desítky a stovky dortů, makronek, cupcakes, tartaletek a dalších dezertů. Obdivuju její práci na Instagramu, kde je právě pod účtem @lulusbakery.sk, a když jsem zjistila, že vydala i sladkou kuchařku, chtěla jsem ji mít. Nakonec jsem si ji nadělila jako povánoční dárek a tady je první recept. Takový cheesecake po slovensku, plný tvarohu a máku. Ačkoliv na množství tvaroh rozhodně převažuje, ve výsledku je tvarožník hodně makový, takže jestli máte raději tvaroh, máku v ingrediencích uberte. Já se přiznám, že jako vždy jsem si recept mírně upravila a krom jiného přidala právě na máku. Jsem totiž rozhodně maková!  

V mixéru se sekacími noži umixujeme všechny suroviny na korpus (kromě vajíčka) na směs připomínající hrubou drobenku. Přidáme vejce a vypracujeme nelepivé těsto. Pokud se těsto příliš drobí, přilijeme 1 - 2 lžíce vody. Hotové těsto poté prsty či lžící natlačíme do kulaté rozevírací formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté. Propícháme ho vidličkou a dáme na 15 minut do lednice vychladit.

Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme tvaroh s mascarpone, smetanou a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka a nakonec i mouku. Polovinu náplně odlijeme do další misky a vmícháme do ní mák s cukrem. 

Troubu předehřejeme na 160°C. Makovou náplň na vychlazený korpus rozetřeme stěrkou. Navrch nalijeme tvarohovou náplň a opět uhladíme. pečeme asi 1 hodinu - střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté tvarožník necháme další hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec vychladíme v lednici, nejlépe přes noc.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno