Ingredience: | |
hladká mouka | 250 g |
cukr | 50 g |
máslo | 25 g |
žloutky | 2 ks |
čerstvé droždí | 15 g |
mléko | 100 - 120 ml |
sůl | 1/4 lžičky |
vejce na pomazání | 1 ks |
mletý mák | 1 hrnek |
cukr | 1/2 hrnku |
mléko | dle potřeby |
perníkové koření | dle chuti |
povidla | dle chuti |
Máte rádi mák a nebo raději tvaroh či ořechy? Udělejte si výborný kynutý závin, kterým zaručeně uděláte radost všem kolem sebe.
Těsto na závin můžete zadělat ručně, v robotu a nebo v pekárně, tak jako já.
Množství mléka velmi záleží na velikosti žloutků a savosti mouky. Proto dejte raději méně, a když bude potřeba, tak přidejte.
Na teplém místě nechte kynout jeden a půl hodiny.
Vál si můžete lehce pomoučnit a vyválejte placku cca 0.5cm silnou, kterou potřete makovou náplní.
Tu si připravte svařením mletého máku, mléka, cukru, špetky perníkového koření a velké lžíce povidel.
Nechte vychladit, potřete plát těsta, stočte a spojem dolů dejte na plech s pečícím papírem.
Potřete bílkem a nařízněte. Pára tak bude moct unikat a nebude se vám trhat.
Já peču v parní troubě na 180°C 30 minut. Jak budete péct vy, záleží na vaší troubě.
Dobrou chuť!
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: