Pažitka
Název:

Makový závin


Makový závin


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka250 g
cukr50 g
máslo25 g
žloutky2 ks
čerstvé droždí15 g
mléko100 - 120 ml
sůl1/4 lžičky
vejce na pomazání1 ks
mletý mák1 hrnek
cukr1/2 hrnku
mléko dle potřeby
perníkové koření dle chuti
povidla dle chuti
Postup přípravy:

Máte rádi mák a nebo raději tvaroh či ořechy? Udělejte si výborný kynutý závin, kterým zaručeně uděláte radost všem kolem sebe.

Těsto na závin můžete zadělat ručně, v robotu a nebo v pekárně, tak jako já.

Množství mléka velmi záleží na velikosti žloutků a savosti mouky. Proto dejte raději méně, a když bude potřeba, tak přidejte.

Na teplém místě nechte kynout jeden a půl hodiny. 

Vál si můžete lehce pomoučnit a vyválejte placku cca 0.5cm silnou, kterou potřete makovou náplní.

Tu si připravte svařením mletého máku, mléka, cukru, špetky perníkového koření a velké lžíce povidel.

Nechte vychladit, potřete plát těsta, stočte a spojem dolů dejte na plech s pečícím papírem.

Potřete bílkem a nařízněte. Pára tak bude moct unikat a nebude se vám trhat.

Já peču v parní troubě na 180°C 30 minut. Jak budete péct vy, záleží na vaší troubě.

Dobrou chuť!

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno