

| Ingredience: | |
| makrela | 4 ks |
| olivový olej | dle potřeby |
| utřený česnek | 4 - 6 stroužků |
| sůl | dle chuti |
| máslo | 100 g |
| šťáva z citronu | dle chuti |
| oregano | dle chuti |
| koriandr | dle chuti |
| tymián | dle chuti |
| Bramborový salát: | |
| uvařené brambory | 800 g |
| libeček | dle chuti |
| pažitka | dle chuti |
| petrželka | dle chuti |
| olivový olej | dle potřeby |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| hořčice | 1 lžíce |
| červená cibule | dle chuti |
| jarní cibulka | dle chuti |
Téměř každý zná makrelu uzenou, tak jak ji prodávají v obchodech. Co si ji ale připravit doma? Naložit ve vlastní marinádě a upéct, jistě si pochutnáte.
Makrely omyjeme, osolíme, potřeme připravenou marinádou z česneku, oleje, citronové šťávy a bylinek.
Vložíme na plech potřený máslem a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova cca 25 - 30 minut. Ještě trochu zakápneme olejem a podléváme výpekem.
Podáváme s lehkým bramborovým salátem.
Bramborový salát
Brambory uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout, oloupeme a pokrájíme na menší kostičky. Přidáme lžíci hořčice, nakrájenou červenou cibuli, pokrájenou jarní cibulku a nadrcené bylinky. Zakapeme olivovým olejem. Promícháme a dáme uležet do chladu.
Podrobné info: