Pažitka
Název:

Malovaná roláda


Malovaná roláda


Ingredience:
vejce6 ks
cukr krupice150 g
hladká mouka100 g
kakao (případně potravinářská barva či cokoli jiného vhodného pro barvení těsta)1 lžíce
banán, jahody dle potřeby
Náplň:
šlehačka1 kelímek
cukr dle chuti
kousky čokolády dle chuti
ztužovač dle potřeby
Ingredience:
Postup přípravy:

S receptem na tuto roládu jsem se inspirovala u Moniky Brýdové.

Nejdříve je potřeba udělat barevnou část těsta, kterou budeme malovat ornamenty. Tu připravíme z jednoho vejce, do kterého postupně zašleháme asi dvě lžíce cukru a čtyři lžíce mouky. Je potřeba, aby výsledné těstíčko mělo podobnou konzistenci, jako třeba bílek, se kterým se malují perníčky, proto přidáváme postupně, dokud není výsledek správný. Toto těsto si můžeme obarvit potravinářskými barvami nebo kakaem (v tom případě ubereme lžíci mouky a nahradíme ji stejným množstvím kakaa). Těsto nalijeme do sáčku, kterému ustříhneme růžek a na pečící papír malujeme ornamenty. Je dobré nechat vzor po domalování na chvíli ztuhnout v ledničce nebo mrazáku, ale není to úplně nezbytné, pokud bude mít správnou hustotu. Poté si smícháme zbylé suroviny na piškotový korpus, který nalijeme na nakreslený vzor. Pečeme asi 10 minut při 180°C. Roládu není nutné balit ještě zatepla, můžeme ji nechat vychladnout a i přesto půjde krásně srolovat.

Do části rolády jsem zabalila banán, do druhé části jahody. Jako náplň jsem použila šlehačku, kterou jsem přisladila, vylepšila kousky čokolády a její hustotu jsem pojistila ztužovačem. Stejně tak si umím představit třeba čokoládový a tvarohový krém nebo náplň z mascarpone či ricotty.

 

 

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno