Pažitka
Název:

Malý ovocný dortík


Malý ovocný dortík


Ingredience:
Korpus světlý:
vejce3 ks
cukr moučka80 g
olej70 ml
voda120 ml
polohrubá mouka130 g
Krém:
máslo30 g
hladká mouka30 g
mléko1 hrnek (250 ml)
máslo140 g
cukr100 g
jahodové aroma1 kapka
Dále budete potřebovat:
kokos dle chuti
ovoce dle chuti
Želatina:
dortové želé čiré1 ks
voda200 ml
cukr2 lžíce
jahodové aroma1 kapka
Postup přípravy:

Narozeniny slaví nejen můj syn, ale i můj manžel - tak aby mu to nebylo líto, udělala jsem mu také dortík, ale pro změnu ovocný, který má moc rád. No, dát klukům "dohromady" prasátkový dort, asi by manžel nejásal. Snad se bude líbit i tento menší dortík, ale hlavně aby chutnal.

Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 25 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme si bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme “do růžova”, zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Krém:
Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo a cukr vyšleháme, pak přidáme vychladlou kaši, aroma a máme připravený krém.

Postup na přípravu dortu
Vychlazený korpus si prořízneme a promažeme marmeládou – já jsem zvolila rybízovou, díky její nakyslé chuti. Promazat můžeme i krémem, nebo jen krém použít na potření boků a povrchu dortu. Boky dortu obsypeme kokosem. A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno