Pažitka
Název:

Mandlové "linecké" cukroví


Mandlové "linecké" cukroví


Ingredience:
Ingredience:
mandlová mouka nebo najemno umleté oloupané mandle100 g
hladká mouka150 g
moučkový cukr170 g
vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aroma2 lžičky
změklé máslo100 - 105 g
žloutek2 ks
citron - nastrouhaná žlutá kůra1 ks
zavařenina na slepování (rybízová) dle potřeby
Postup přípravy:

Letos jsem koupila na cukroví mandlovou mouku a přemýšlela jsem, co z ní upečeme. Lépe řečeno upeču, protože menšího synátora to baví vykrajovat chvíli a velkého už vůbec. Jako první jsem vyzkoušela recept, který je v podstatě receptem na linecké cukroví, jen s přidáním mandlí a ubráním klasické mouky. Inspirovala jsem se receptem na švýcarské mandlové kytičky, které se neslepují, ale před pečením se potírají rozšlehaným vejcem a doprostřed se dá mandle. Můžete je také zkusit, v tom případě bez citronové kůry. Kdo chce, může ještě bílou pšeničnou mouku nahradit hladkou špaldovou. Mandlové mouky mají různý obsah tuku, některé jsou sušší a jiné zase mastnější. Uzpůsobte tomu množství másla. Taktéž pokud mandle umelete, držte se množství másla v receptu. Pokud by se těsto při rozválení drobilo, přidejte trochu másla a dobře ještě jednou propracujte.

Nejprve vymíchejte máslo s cukry, přidejte žloutky a důkladně promíchejte. Na pracovní desku prosejte hladkou mouku, přisypte mandlovou mouku a nastrouhejte kůru z citronu. Přidejte máslovou směs, ručně vypracujte nelepivé těsto, zabalte jej do potravinové folie a nechte hodinu v lednici. Před vykrajováním ho nechte při pokojové teplotě povolit, aby se vám dobře válelo. Ještě jednou ho důkladně propracujte. Vyválejte placku cca 3 - 4 mm silnou a vykrajujte sudý počet plných tvarů a stejný s otvorem ve středu. Lepší je středy vykrajovat až na plechu. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě rozpálené na 150 - 160°C do slabě růžové barvy. Slepujte vychladlé nejlépe výraznější rybízovou zavařeninou. Do druhého dne cukroví krásně zvláční.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno