Pažitka
Název:

Mangocheesecake


Mangocheesecake


Ingredience:
Korpus:
sušenky200 g
rozpuštěné máslo100 g
Sýrová vrstva:
mangové pyré (2 manga)400 g
smetanový sýr400 g
moučkový cukr200 g
smetana ke šlehání240 ml
mléko4 lžíce
želatina (8 plátků)20 g
řecký jogurt100 g
šťáva z jednoho citronu dle chuti
Želé vrstva:
mango pokrájené na plátky nebo malé kousky1 ks
mangové pyré (1,5 manga)300 g
voda100 ml
cukr20 g
šťáva z jednoho citronu dle chuti
želatina4 plátky
Na ozdobu:
celé mango pokrájené na kostky1 ks
máta dle chuti
Postup přípravy:

"Jmenuju se jako tvoje nejoblíbenější ovoce,..." řekl jednou jeden člověk mojí kamarádce, když ještě netušil, že vůbec není tuctovka. Nepotřebuje jahody, maliny, ba ani borůvky...ona totiž už hodně dlouho miluje mango. A já ji dlouhé roky nechápala. Každé mango, které se mi dostalo do pusy bylo nezralé nebo zralé přespříliš a chutnalo jen a pouze jako oranžová cukrová homole. A pak jsem mangu dala druhou šanci...a třetí...a čtvrtou a pochopila jsem. Mango mi zachutnalo samo o sobě, i s jiným ovocem. Co mi ale stále vrtalo hlavou bylo to, jak z něj připravit prvotřídní dezert. Ten nápad jsem převracela z jedné i z druhé strany, inspiraci jsem hledala, kde se dalo. Vznikl z toho nepečený mangocheesecake s vrstvou mangoželé nahoře. Je jednoduchý, osvěžující a jen tak decentně sladký. Takže až si někdy přinesete domů 6 mang a budete si chtít trochu pohrát, zkuste nepečený mangocheesecake.

Na klasický cheesecakeový korpus rozdrtíme sušenky na hladkou moučku, zalijeme je rozpuštěným máslem, rukama zpracujeme do drobivého těsta. Dno dortové formy (měla jsem průměr 26 cm) vyložíme pečícím papírem a vysypeme na něj sušenkovou směs. Rovnoměrně ji ve formě rozprostřeme, utlačíme (pěstí nebo dnem lžíce) na dno a dáme odpočinout do lednice.
 
Na sýrovou vrstvu namočíme želatinu do malého kastrůlku s několika lžícemi studené vody a necháme naboptnat (asi 5 minut). Smetanový sýr rošleháme až do podoby hladkého krému. Přidáme cukr, smetanu a mléko a znovu prošleháme. Nabotnanou želatinu zahřejeme na mírném plameni a za stálého míchání úplně rozpustíme - želatina nesmí projít varem (přestala by želírovat). Sejmeme z plotny, přidáme k ní dvě lžíce sýrového krému, důkladně promícháme. Želatinu s trochou sýra přilijeme do předchystaného sýrového krému, přidáme ještě řecký jogurt, citronovou šťávu a mangové pyré. Všechno dohromady párkrát důkladně prošlehneme a nalijeme na sušenkový korpus. Sýrová směs je dost tekutá, takže se rovnoměrně rozleje. Základ dortu umístíme do lednice a necháme několik hodin (alespoň 3-4) tuhnout. Pro další pokračování sýr nemusí být úplně ztuhlý, ale je to praktičtější.
 
Jakmile se základní krém zdá dostatečně tuhý, vezmeme jedno mango a nakrájíme ho na plátky nebo drobnější kostky. Ty rozprostřeme na povrchu sýrové vrstvy. Druhou dávku želatiny dáme opět do kastrůlku a zalijeme několika lžícemi studené vody. Několik minut necháme naboptnat.
Mangové pyré smícháme s vodou, cukrem a citronovou šťávou. Želatinu zahřejeme na mírném plameni až do úplného rozpuštění (opět nesmí projít varem), přidáme k ní jednu nebo dvě lžíce mangové směsi a zamícháme. Vzniklou "mangoželatinu" nalijeme ke zbytku mangové směsi, důkladně promícháme a rozlijeme na sýrový základ pokladený kousky manga.
 
Celý cheesecake dáme znovu chladit, ideálně až do druhého dne. Ozdobíme na kostky pokrájeným mangem a lístky máty nebo nějakými drobnými květy. No a pak už nezbývá, než si užít kousek osvěžujícího exotického ráje.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy20 min

Autor:
Sabina Stehnová

    zavřít okno