Pažitka
Název:

Marocký losos s kuskusem


Marocký losos s kuskusem


Ingredience:
citron1 ks
marocká směs koření (1 lžička skořice, muškátového oříšku mletého ného koření, mletého koriandru a sladké papriky, špetka chilli a mletého pepře)2 lžičky
velký česnek1 ks
jarní cibulka1 svazek
olivový olej3 lžíce
filet lososa bez kůže2 ks
celozrnný kuskus150 g
med2 lžíce
posekané mátové lístky hrst
sůl špetka
pepř špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

Pokud nemáte v plánu klasickou Štědrovečerní večeři, mám pro Vás tip na změnu, tento losos je vhodným jídlem sice hlavně na letní dny, ale jedná se o lehké jídlo, které je příjemnou obměnou nebo jen zdravím tipem na večeři.

Troubu předehřejte na 200°C. Z jednoho citronu nejprve nastrouháme na jemno kůru, poté vymačkáme šťávu. Kůru a polovinu šťávy smícháme se směsí koření, prolisovaným česnekem, polovinou nakrájených cibulek a polovinou olivového oleje. Osolíme a opepříme, rybu dáme do této marinády a necháme hodinu odležet.

Jakmile je ryba dostatečně naložená, dáme kuskus do mísy, přidáme lžičku oleje, zbylou šťávu z citronu a nakrájené cibulky, vše zalijeme 150-180 ml osolené horké vody. Zakryjeme a necháme přiklopené odstát. Lososa i s marinádou dáme do zapékací mísy a dáme péct do trouby, pečeme asi deset minut. Pak každý filet pokapeme medem a zapékáme dalších šest minut.

Do hotového kuskusu přidáme mátu a popřípadě dochutíme solí nebo citronem. Ihned podáváme se skrojkem čerstvého citronu. Myslím, že výtečnou chuť máty, citronu a medu si víc než zamilujete :)

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno