Pažitka
Název:

Marocký telecí tajine s mrkví


Marocký telecí tajine s mrkví


Ingredience:
Ingredience:
mrkev800 g
střední bílá cibule2 ks
zázvor3 cm
česnek4 stroužky
velké rajče2 ks
telecí ořech (kýta)1 kg
mletý kmín1 lžička
kurkuma1 lžička
mletá sladká paprika1 lžička
mletý muškátový oříšek1/2 lžičky
pomerančový med (pokud nemáte nahraďte jej lučním medem)4 lžičky
citron (šťáva)1 ks
petržel1/2 svazku
olivový olej40 ml
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
Postup přípravy:

Posledním receptem tohoto měsíce je recept na marocký telecí tajine. Tajine je druh kameninového hrnce, ve kterém se vaří nad uhlíky. Skládá se ze dvou částí: základní jednotka, která je plochá a kruhová  s nízkou stranou a velkým kuželem, kterým se základní část zakrývá.

Kryt podporuje kondenzaci a rovnoměrnou distribuci tepla.  Tajine můžete používat v běžné troubě i na sporáku. Po přečtení těchto řádků se nemusíte chytat za hlavu a začít běhat po obchodech. Na první seznámení s tímto vařením Vám postačí kvalitní velký litinový hrnec s poklicí. Později stejně zjistíte, že Vás to pomalé a voňavé vaření baví a nakonec si ten zázrak koupíte. Nelekněte se toho množství ingrediencí ale všechno má svůj smysl a na konci vaření zjistíte, že vše co jste do jídla přidali, tam patří. Vůně se bude různě měnit a vyvíjet. Vaření trvá déle než obvykle ale výsledek je báječný. Celé to doplňte chlebem nebo bulgurem. My jsme si vytvořili malou fusion a k tajine jsme upekly indický chléb Naan. 

Oloupejte mrkev, cibuli, česnek a zázvor. Mrkev nakrájejte na kolečka a odložte stranou. Cibuli  a česnek nakrájejte na drobno. Zázvor nakrájejte na plátky. Rajčata nakrájejte na čtvrtky. 
 
Telecí maso nakrájejte na kostky velké asi 2 cm. 
 
V hrnci nebo ve spodním dílu tajine osmahněte maso bez tuku do hněda. Maso osolte a opepřete. Hotové maso odložte stranou a udržujte ho v teple.
 
Ve stejném hrnci rozehřejte olej a vsypte cibuli. Osmahněte ji jen lehce a přidejte všechno koření a zázvor. Dále přidejte česnek a med. Zamíchejte, osolte a opepřete. Opět zamíchejte.
 
Nyní přidejte maso a zalijte vodou jen do poloviny výšky masa. Zakryjte a nechte pomalu bublat 1 hodinu. Čas od času promíchejte.
 
Vymačkejte citronovou šťávu a spolu s mrkví a rajčaty přidejte k masu. Vařte další hodinu.
 
Zelenina by měla být měkká na skus. Přidejte posekanou petržel. Zamíchejte a už nevařte. Nyní je tajine hotový. Podávat ho můžete s bulgurem, rýží nebo bílým chlebem.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Martina Kunstovná

    zavřít okno