První těsto: | |
hladká mouka | 540 g |
Hera máslová nebo máslo | 360 g |
smetana na šlehání | 250 g |
sůl | špetka |
Druhé těsto: | |
hladká mouka | 420 g |
smetana na šlehání | 250 ml |
Hera máslová nebo máslo | 250 g |
sůl | špetka |
Třetí těsto (z toho jsem pekla já): | |
hladká mouka | 400 g |
Hera máslová nebo máslo | 250 g |
zakysaná smetana | 250 g |
sůl | špetka |
Ořechová náplň: | |
nastrouhané vlašské ořechy | 200 g |
cukr moučka | 150 g |
skořice | špetka |
rum | 1 lžíce |
bílek | 1 ks |
rozpuštěné máslo s rumem | na potření |
moučkový cukr | na posypání |
Na Svatého Martina nesmí chybět na stole pěkně vypečená husička a martinské rohlíčky. U nás se dělají s ořechovou náplní, ale můžou se dát třeba povidla, marmeláda, mák, prostě kdo co má rád. Těsto i náplň jsou velice jednoduché a zvládne to opravdu každý. U několika receptů jsem četla, že se rohlíčky před pečením potírají žloutkem. Nedělejte to! Upečte je a pak je pomašlujte rozehřátým máslem s rumem. To je bomba. Nachystala jsem pro vás hned tři recepty na těsta, každý si zvolte podle sebe, jak "dietní" je chcete mít.
Do mouky nastrouháte chladný tuk, přidáte smetanu a špetku soli. V robotu nebo ručně vypracujete hladké těsto. Malinko začne zahříváním lepit, ale mouku nepřisypávejte. Těsto vložte na hodinu do lednice ztuhnout.
Na náplň smíchejte dobře všechny ingredience a nechte odstát.
Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním a zbytek nechte v lednici. Z těsta vyválejte kruh cca 15cm v průměru a asi 4mm silný. Rozdělte na 6 stejných výsečí a k delší dejte asi lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň, rolujte k cípu a zahněte malinko do tvaru rohlíčku. Konce můžete přimáčknout. Vkládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180°C cca 20 - 25 minut do růžova.
Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.