Pažitka
Název:

Martinské rohlíčky s ořechovou náplní (3 druhy těst)


Martinské rohlíčky s ořechovou náplní (3 druhy těst)


Ingredience:
První těsto:
hladká mouka540 g
Hera máslová nebo máslo360 g
smetana na šlehání250 g
sůl špetka
Druhé těsto:
hladká mouka420 g
smetana na šlehání250 ml
Hera máslová nebo máslo250 g
sůl špetka
Třetí těsto (z toho jsem pekla já):
hladká mouka400 g
Hera máslová nebo máslo250 g
zakysaná smetana250 g
sůl špetka
Ořechová náplň:
nastrouhané vlašské ořechy200 g
cukr moučka150 g
skořice špetka
rum1 lžíce
bílek1 ks
rozpuštěné máslo s rumem na potření
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:

Na Svatého Martina nesmí chybět na stole pěkně vypečená husička a martinské rohlíčky. U nás se dělají s ořechovou náplní, ale můžou se dát třeba povidla, marmeláda, mák, prostě kdo co má rád. Těsto i náplň jsou velice jednoduché a zvládne to opravdu každý. U několika receptů jsem četla, že se rohlíčky před pečením potírají žloutkem. Nedělejte to! Upečte je a pak je pomašlujte rozehřátým máslem s rumem. To je bomba. Nachystala jsem pro vás hned tři recepty na těsta, každý si zvolte podle sebe, jak "dietní" je chcete mít.

Do mouky nastrouháte chladný tuk, přidáte smetanu a špetku soli. V robotu nebo ručně vypracujete hladké těsto. Malinko začne zahříváním lepit, ale mouku nepřisypávejte. Těsto vložte na hodinu do lednice ztuhnout.
Na náplň smíchejte dobře všechny ingredience a nechte odstát.
Těsto vyjměte z lednice a rozdělte na 6 dílů. Vždy pracujte jenom s jedním a zbytek nechte v lednici. Z těsta vyválejte kruh cca 15cm v průměru a asi 4mm silný. Rozdělte na 6 stejných výsečí a k delší dejte asi lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň, rolujte k cípu a zahněte malinko do tvaru rohlíčku. Konce můžete přimáčknout. Vkládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180°C cca  20 - 25 minut do růžova.
Ještě horké rohlíčky potřete rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujte.

Podrobné info:
Počet porcí36 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno