Masové koule: | |
mleté hovězí maso | 500 g |
střední cibule pokrájená nadrobno | 1 ks |
nasekaná petrželka | hrst |
šalvěj | pár lístků |
strouhaný parmazán | 2 lžíce |
strouhanka (bezlepková) | 2 lžíce |
vejce | 1 ks |
šlehačka | 2 lžíce |
pepř | dle chuti |
kajenský pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Brusinková omáčka: | |
máslo | 60 g |
střední cibule | 1 ks |
krájená rajčata | 240 g |
třtinový cukr | 20 g |
brusinky Hamé | 1 sklenička |
dijonská hořčice | 1 lžička |
nasekané bylinky (šalvěj, tymián, rozmarýn, koriandr) | hrst |
Masové koule s brusinkovou omáčkou, to je kombinace slané a sladké chuti v jednom soustu. Hodí se skvěle jako předkrm nebo jako "chuťovka" při různých oslavách. Servírovat je ale můžete i jako hlavní chod.
1. V míse smícháme všechny suroviny na masové koule a namočenou rukou tvarujeme cca 4 cm velké kuličky.
2. Kuličky poklademe na pekáč s pečícím papírem a v troubě je pečeme 15 - 20 minut.
3. Mezitím si na másle zpěníme pokrájenou cibulku, zasypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme pokrájená rajčata, bylinky, hořčici a krátce provaříme do mírného zhoustnutí. Nakonec přidáme brusinky a promícháme.
4. Masové koule podáváme s brusinkovou omáčkou.
Podrobné info: