Pažitka
Název:

Masové koule s rajčatovým ragú a polentovou kaší


Masové koule s rajčatovým ragú a polentovou kaší


Ingredience:
Masové koule:
mleté hovězí maso120 g
toustový chleba (nebo 12g střídky z žemle)1 plátek
mléko dle potřeby
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
česnek1/2 stroužku
provensálské bylinky dle chuti
Rajčatové ragú:
olej (řepkový)1 lžíce
malá cibule1/2 ks
celer20 g
mrkev30 g
rajský protlak1 lžička
loupná drcená rajčata200 g
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
jemně pokrájená petrželka1 lžíce
parmazán dle chuti
Polentová kaše:
voda150 ml
mléko100 ml
polenta (instantní)50 g
sůl dle chuti
Postup přípravy:

I přesto, že nejsem velký jedlík masa, si jednou za čas ráda dám kousek hovězího. Tělo si o to zkrátka řekne. A pokud není zrovna možnost dopřát si vynikající steak, připravím si nějakou zdravou dobrotu, kde sice chuť hovězího dominuje, ale je doprovázené zdravou složkou.

Bez zeleniny by to u mě zkrátka nešlo a přiznám se, že jsem dost nesvá, když mám jíst jakékoliv jídlo, v němž chybí ovoce nebo zelenina. Je to pro mě stejně samozřejmé, jako k dortu patří krém a do rybníka patří ryby. I když mamka uvaří ty nejlepší španělské ptáčky nebo si zrovna pochutnáváme na plněných bramborových knedlících, něco mi tam nehraje. Nejraději mám vyážené jídlo, v němž mám všechno, co mám ráda a bez výčitek si na něm pochutnám.

  1. Maso vložte do mísy. Mléko ohřejte a namočte v něm toustový chléb zbavený kůrky, tekutinu vymačkejte a chléb dejte k masu. Osolte, opepřete, přidejte najemno podrcený česnek, špetku provensálských bylinek a důkladně masovou směs promíchejte. Rozdělte na tři díly a vytvarujte koule. Koule přendejte na plech vyložení pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 ⁰C a pečte 15 minut.
  2. Na pánvi rozehřejte olej. Nakrájejte cibuli nadrobno a zpěňte. Mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k cibuli. Opékejte za občasného míchání dozlatova. Přidejte protlak a promíchejte, zalijte drcenými rajčaty, osolte, opepřete a vařte do zhoustnutí. Odstavte z ohně a přimíchejte petrželku.
  3. V rendlíku přiveďte k varu vodu s mlékem. Osolte. Přisypte polentu a míchejte, dokud není hotová.
  4. Na talíř nandejte polentovou kaši, na ní ragú a masové koule a posypte podle chuti parmezánem.
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno