

| Na 20 kuliček: | |
| mleté maso (já měla hovězí) | 500 g |
| střední cibule | 2 ks |
| vejce | 1 ks |
| sůl | 2 lžičky |
| mleté hořčičné semínko | 1 lžička |
| chilli | 1/2 lžičky |
| mletý římský kmín | 1/2 lžičky |
| čerstvý koriandr | pár lístrků |
| Omáčka: | |
| menší červená cibule | 2 ks |
| velká mrkev (nastrouhaná) | 1 ks |
| krájená rajčata | 1 plechovka |
| koření (sůl, pepř, kmín, česnek, oregano) | dle chuti |
Dneska tu mám tradiční kombinaci kuliček z mletého masa a rajské omáčky.
O masových kuličkách se asi nemusím nijak zvlášť rozepisovat, prostě ochucené maso upečené v troubě. Ale nebyla bych to já, kdybych do omáčky nepropašovala trochu zeleniny navíc - tentokrát je to mrkev, ale dovedu si představit třeba i červenou řepu.
Tak žádné velké zdržování a jdeme rovnou na recept.
Kuličky:
Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte na troše rozpáleného tuku do zlatava. V míse smíchejte maso s kořením a osmaženou cibulí, přidejte vajíčko a zpracujte na kompaktní hmotu. Ze směsi vytvarujte kuličky a dejte je péct do trouby vyhřáté na 200°C asi na 20 minut.
Omáčka:
Cibule nakrájejte na drobno a nechte zesklovatět na lžíci tuku. Pak přidejte mrkev a asi minutu opékejte společně. Přilijte rajčata a trošku vody a nechte vařit asi 10 minut, aby omáčka zhoustla.
Jako přílohu jsem si dala rýži, ale umím si k tomu představit téměř cokoli, takže klidně popusťte uzdu fantazii a dejte si něco zajímavějšího než já.
Podrobné info: