Na 20 kuliček: | |
mleté maso (já měla hovězí) | 500 g |
střední cibule | 2 ks |
vejce | 1 ks |
sůl | 2 lžičky |
mleté hořčičné semínko | 1 lžička |
chilli | 1/2 lžičky |
mletý římský kmín | 1/2 lžičky |
čerstvý koriandr | pár lístrků |
Omáčka: | |
menší červená cibule | 2 ks |
velká mrkev (nastrouhaná) | 1 ks |
krájená rajčata | 1 plechovka |
koření (sůl, pepř, kmín, česnek, oregano) | dle chuti |
Dneska tu mám tradiční kombinaci kuliček z mletého masa a rajské omáčky.
O masových kuličkách se asi nemusím nijak zvlášť rozepisovat, prostě ochucené maso upečené v troubě. Ale nebyla bych to já, kdybych do omáčky nepropašovala trochu zeleniny navíc - tentokrát je to mrkev, ale dovedu si představit třeba i červenou řepu.
Tak žádné velké zdržování a jdeme rovnou na recept.
Kuličky:
Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte na troše rozpáleného tuku do zlatava. V míse smíchejte maso s kořením a osmaženou cibulí, přidejte vajíčko a zpracujte na kompaktní hmotu. Ze směsi vytvarujte kuličky a dejte je péct do trouby vyhřáté na 200°C asi na 20 minut.
Omáčka:
Cibule nakrájejte na drobno a nechte zesklovatět na lžíci tuku. Pak přidejte mrkev a asi minutu opékejte společně. Přilijte rajčata a trošku vody a nechte vařit asi 10 minut, aby omáčka zhoustla.
Jako přílohu jsem si dala rýži, ale umím si k tomu představit téměř cokoli, takže klidně popusťte uzdu fantazii a dejte si něco zajímavějšího než já.
Podrobné info: