Pažitka
Název:

Masovo-petrželové kuličky se smetanou a pohankovými fleky


Masovo-petrželové kuličky se smetanou a pohankovými fleky


Ingredience:
Masové kuličky:
mleté maso dle vlastního výběru150 g
středně velká petržel1 ks
pohankové vločky1 lžíce
žloutek1 ks
tymián špetka
sůl dle chuti
Pohankové fleky:
vejce1 ks
hladká pohanková mouka50 g
hladká mouka50 g
olivový olej1 lžička
Dále:
smetana1 kelímek
mražený hrášk200 g
Postup přípravy:

Snad každé dítě (a dospělý) miluje kuličky z IKEA. Navíc je to relativně rychlý způsob zpracování mletého masa a proto se u nás kuličky na talíři objevují často v různých podobách. 

Z mouky, vejce a oleje zpracujeme těsto. Mělo by být hladké a pružné a nelepit se na vál ani na ruce. Těsto necháme cca 1 hodinu v chladu odpočívat. Vyválíme na plát široký asi 2mm a ten nakrájíme na nepravidelné kousky o velikosti přibližně 2x2 cm. Těstoviny vaříme cca 5 min v osolené vodě.

Syrovou petržel nastrouháme na jemném struhadle. Strouhanou petržel smícháme s masem, vločkami, vejcem a oochutíme tymiánem a solí. Z masové hmoty tvarujeme kuličky velikosti třešně. Kuličky rovnoměrně opečeme na suché teflonové pánvi. Opečené kuličky zalijeme smetanou, kterou necháme mírným varem zredukovat a přidáme hrášek. Do hotové omáčky zamícháme uvařené fleky. Omáčku není nutné už dochucovat, sůl i koření je ve výpeku z masa.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno