Pažitka
Název:

Mátový "Mojito" sirup


Mátový "Mojito" sirup


Ingredience:
Ingredience:
máta100 g
převařená, trochu zchladlá voda1 l
cukr700 g
limetka1 - 2 ks
kyselina citronová20 g
Postup přípravy:

Máta je skvělá bylina. Nádherně voní, působí dobře na trávení a roste na zahradě jako zběsilá. Takže pokud vám taky bujně roste a máte rádi její chuť a vůni, zkuste tento sirup. V zimě do čaje a v létě do osvěžujících nápojů včetně Mojita nebo Virgin Mojita a nemusíte ve skleničce mučit listy máty s cukrem a limetkou. Je to jednoduché a bez vaření, takže se v sirupu všechno zdravé zachová. Já jsem dělala rovnou z trojité dávky, ale recept je uveden na jeden litr.

Připravte si buď velké sklenice nebo nějaký větší hrnec, do kterého se všechno vejde. Samozřejmě podle toho, z kolika dávek budete připravovat. Mátu omyjte a zbavte případných starých listů a breberek. Vodu převařte, třeba v rychlovarné konvi, nalijte do sklenic nebo hrnce a vmíchejte cukr s kyselinou citronovou. Promíchejte, až se všechno rozpustí. Nechte trochu zchladnout, tak na 80°C (od oka) a přidejte nať máty a na kolečka nakrájené, důkladně omyté limetky. Já citrony a limetky dávám do horké vody s lžící octa, jdou pak lépe omývat od všech chemických látek ... 
A pak už jenom necháme dva dny doma louhovat. Občas můžete promíchat. Pak přecedíme přes plátýnko nebo gázu a slijeme do vymytých láhví a uzavřeme.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno