Pažitka
Název:

Mátový sirup


Mátový sirup


Ingredience:
Ingredience:
cukr krupice2 hrnk
voda2 hrnky
větší limeta1 ks
máta (i se stonky) velký svazek
Postup přípravy:

A už je tu zase moje oblíbená letní doba, plná čerstvého ovoce a bylinek. Ale také vám připadá, že to strašně rychle uteče, aniž bychom si všech těch darů zahrádky mohli dosyta užít? Mne ano...a proto se toto období snažím využít na maximum a co nestačím spotřebovat čerstvé, tak zavařuji, konzervuji, mrazím. Nejsem žádný zavařovací expert, ale právě proto vám chci ukázat, že to není nic těžkého a zvládne to skoro každý. Zavařování si pouze žádá dostatek času na přípravu a očištění surovin, ale pak už to jde rychle. Tentokrát mám pro vás recept na rychlý a jednoduchý mátový sirup. Máta roste na zahrádce kde komu a většinou se po pár letech začne rozrůstat jako plevel, takže je to skvělý adept na sirup. Navíc svěží příchuť máty se hodí do letních limonád více než cokoliv jiného. Takže vzhůru do výroby!

Do kastrůlku dáme vodu s cukrem, dobře rozmícháme a dáme vařit. Limetku nakrájíme na tenká kolečka a přidáme ji do cukrové vody. Vše přivedeme k varu a chvíli povaříme do zhoustnutí. Mezitím omyjeme a osušíme mátu a i se stonky ji nasekáme na hrubo. Mátu dáme o hluboké keramické, žáruvzdorné mísy a přelijeme ji horkým cukrovým sirupem. Vše zamícháme a překryjeme talířem nebo potravinářskou fólií, aby neunikaly vonné silice. Takto necháme vychladnout pár hodin při pokojové teplotě. Po několika hodinách macerování přecedíme sirup přes husté síto, mátu důkladně vyždímáme. Plníme do lahve přes plátýnko, abychom odstranili i ty nejmenší nečistoty. Sirup vydrží bez problémů několik týdnů v lednici. Tedy jestli ho dříve nespotřebujete.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno