Pažitka
Název:

Medové kuličky


Medové kuličky


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka500 g
moučkový cukr150 g
vejce2 ks
jedlá soda2 lžičky
rozpuštěné máslo100 g
med5 lžic
Krém:
kondenzované karamelové salko1 plechovka
změklé máslo1 ks
Postup přípravy:

Letošní konec roku je nějaký moc hektický a já mám pocit, že nic nestíhám. Ale určitě v tom nejsem sama že? Od ledna se u nás doma budou dít změny, nastupuji znovu do práce a trochu se toho kroku do neznáma bojím, i když se do práce těším. Letošní Vánoce si tak chci naplno užít a vychutnat, než zase naskočím do rozjetého vlaku. Původně jsem myslela, že vám letos naservíruji recept na nějaké netradiční cukroví, ale nakonec jsem se přistihla, že jsem tak trochu "konzerva" a nejradši se držím ověřených a oblíbených druhů. Přesto nám letos co repertoáru přibylo jedno cukrovíčko, které jsme minulé roky nedělali. Za to mohu poděkovat kamarádce Editě, která mi připomněla medové (medovníčkové) kuličky, které mám na "to do" listu už dlouho, ale nikdy jsem se k nim nedostala. Medové kuličky podle mne patří k těm nejoblíbenějším druhům a navíc je stihnete udělat na poslední chvíli, protože jsou nepečené.

Všechny suroviny na těsto smícháme a vzniklé těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Není nutné si dávat záležet,  hotové placky se stejně potom rozdrobí.

V troubě předehřáté na 180°C upečeme beztvaré placky. Doba pečení je asi 10 minut. Placky necháme vychladnout a poté je v mixéru rozdrtíme na jemné drobečky. Mezitím v míse smícháme máslo a salko. Malou část drobečků si odložíme stranou, zbývající drť smícháme v míse s krémem. Hmotu necháme několik hodin ztuhnout v lednici, aby se s ní později lépe pracovalo. Poté z ní tvarujeme malé kuličky, které obalujeme ve zbylých drobečcích. Hotové kuličky necháme odležet v chladu minimálně přes noc. Stejně jako ostatní cukroví je skladujeme v chladu a temnu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno