Pažitka
Název:

Medovníkové koule


Medovníkové koule


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka500 g
vejce2 ks
soda na pečení2 lžičky
rozpuštěné máslo60 g
med4 velké lžíce
moučkový cukr200 g
karamelové salko1 ks
máslo1 ks
vlašské ořechy50 g
Postup přípravy:

Kdo tyto medovníkové koule nejedl, tak rovnou říkám, že jsou opravdu žravé! Nemá smysl to dělat jedné dávky. Je  jich celkem dost, ale jak ochutnáte, moc jich nezbude. 

Příprava je tak jednoduchá, že to hravě zvládne i dáme, co zrovna neoplývá cukrářským umem. Bezva je, že můžete zapojit i děti. Ty co zvládnou udělat kuličku koulí, a ti co to ještě neumí, můžou obalovat v drobečcích. 

Máslo si rozehřejte a v míse smíchejte s medem, aby všechno bylo krásně tekuté. Přidejte i dvě vejce s cukrem a promíchejte. Do mouky přisypte sodu a prosejte do mísy ke směsi.

Z počátku míchejte vařečkou a poté vysypte na vál a zpracujte ručně. Může se vám to zdát lehce drobivé, to záleží, jak velká byla vajíčka a lžíce medu. Nepřidávejte ale nic navíc. Věnujte tomu čas a teplo dlaní. Vše se krásně spojí a vy šišku těsta zabalte na hodinku do fólie. Mezitím si můžete připravit krém a později rozehřát troubu na 180°C.

Povolené máslo a karamel společně vyšlehejte. Kdo má rád, může přidat i malinko rumu.

Těsto si rozdělte na dvě poloviny a rovnou na lehce pomoučněném pečícím papíře vyválejte na 0,3 - 0,5 cm silnou placku. Nechte péct 10 minut a poté nechte vychladit na mřížce. S tvarem placky si vůbec nemusíte dělat starosti. Stejně to všechno přijde rozmixovat na drobečky.

Vychladlé placky tedy rozlámejte a v robotu rozmixujte najemno. 50g ořechů rozmixujte stejně a smíchejte s hrstí drobečků z medovníku. Vznikne vám tak směs na obalování, které není třeba mnoho.

Zbytek přisypte k máslu s karamelem a důkladně promíchejte. Nechte vše malinko vychladit, aby se vám s hmotou dobře pracovalo, a můžete šoulet kuličky. Ty potom obalte v drobečcích s ořechy a máte hotovo.

Dobrou chuť!

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno