Pažitka
Název:

Medový sirup s citrónem a bezovými květy


Medový sirup s citrónem a bezovými květy


Ingredience:
Ingredience:
bezové květy zbavené silných stonků250 g (cca 50 ks)
převařená vychladlá voda2 l
med900 g
citron2 ks
kyselina citronová25 g
Postup přípravy:

Možná se ptáte, proč tak "vyšperkovaný" název. Je to prosté. Netroufám si tento sirup nazvat bezovým, i když jsou v něm květy tohoto úžasného keře obsaženy, jelikož je právě kvůli použitému medu typická chuť bezu mírně potlačena a milovníci klasického sirupu by mohli být zklamáni. 
Nicméně stále pro mě zůstává prioritou stravování bez cukru, a proto jsem zvolila kompromis v podobě slazení medem. Veškeré zdraví prospěšné látky jsou v sirupu samozřejmě obsaženy, stejně jako v ostatních běžných receptech, kterých je na internetu plno. Takže pokud nelpíte na cukru a nevadí Vám vyšší finanční výdaj (je totiž spotřeba skoro kila medu), směle do něj.

Neoprané květy řádně prohlédneme, zda neobsahují nevítané broučky, vložíme do velkého hrnce, zalijeme vychladlou převařenou vodou, zatížíme talířkem, přiklopíme poklicí a dáme do lednice na 24 hodin louhovat. 
Druhý den přecedíme přes plátno, přidáme šťávu ze dvou citrónů, kyselinu citrónovou a med (množství volte podle chuti, každý má rád jinak sladké, ale pozor, vždy ochutnávejte až po dokonalém rozpuštění medu a s novou čistou lžičkou, abyste si nekontaminovali slinami sirup). Jelikož se sirup připravuje za studena, aby se zachovalo co nejvíce zdraví prospěšných látek, trvá rozpouštění déle a je třeba více míchat. 
Hotový sirup skladujte nejlépe v tmavých lahvích v lednici.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno