Pažitka
Název:

Mega ovocný dort


Mega ovocný dort


Ingredience:
Korpus světlý:
žloutky4 ks
cukr200 g
voda10 lžic
olej8 lžic
polohrubá mouka300 g
prášek do pečiva1 balíček
bílky4 ks
Korpus tmavý:
žloutky6 ks
cukr200 g
holandské kakao Carla chocolate60 g
voda8 lžic
polohrubá mouka140 g
prášek do pečiva2 balíčky
bílky6 ks
Banánový krém:
máslo250 g
tvaroh1 vanička
vanilkový cukr1 balíček
cukr moučka3 lžíce
mléko500 ml
banánový puding2 ks
cukr2 lžíce
Jahodový krém:
máslo250 g
tvaroh1 vanička
vanilkový cukr1 balíček
cukr moučka3 lžíce
mléko500 ml
jahodový puding2 ks
cukr2 lžíce
Želatina:
dortové želé čiré1 ks
voda200 ml
cukr2 lžíce
jahodové aroma1 kpka
Postup přípravy:

Včera měl svátek Jan. A u nás v rodině jsou rovnou tři, takže frčíme na oslavu :-)Proto jsem upekla oslavencům velký dort. A jelikož je vedro, tak přicházel do úvahy jen ovocný dort…Krémy jsem zvolila lehčí, pudingovo-tvarohové a hnedle dvě příchutě - jahodovou a banánovou. A jako ozdobu jsem udělala citronovou – čokoládový lem dortíku, za pomocí cukrářské polevy CARLA Chocolate. Tak doufám, že se oslavencům bude dort nejen líbit, ale hlavně chutnat! Co vy na něj? Líbí se vám?

Korpus světlý
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a nakonec ručně vmícháme sníh z bílků.

Korpus tmavý
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme kakao, vodu, mouku s práškem do pečiva a nakonec ručně vmícháme tuhý sníh z bílků.

Krém banánový
Krém si připravíme zcela jednoduše. Nejprve do hrnce nalijeme mléko, přidáme dvě lžíce cukru, dva banánové pudingové prášky a uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Nezapomeneme na puding položit potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí škraloup. Pak si vyšleháme cukr moučka společně se změklým máslem v pokojové teplotě a přidáme tvaroh. Nakonec přidáme vychladlý puding a vše vyšleháme v hladký krém.

Krém jahodový
Krém si připravíme zcela jednoduše. Nejprve do hrnce nalijeme mléko, přidáme dvě lžíce cukru, dva banánové pudingové prášky a uvaříme hustý puding, který necháme vychladnout. Nezapomeneme na puding položit potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí škraloup. Pak si vyšleháme cukr moučka společně se změklým máslem v pokojové teplotě a přidáme tvaroh. Nakonec přidáme vychladlý puding a vše vyšleháme v hladký krém.

První den si upečeme korpusy (na plechu 35x24 cm) a přes noc je necháme přikryté fólií v igelitové tašce.
Druhý den dokončíme dortík. Nejprve si připravíme krémy. Já jsem jeden krém použila dovnitř dortu (jahodový) a druhý krém sem použila na potření celého dortu (banánový). 
Tmavý a světlý korpus rozkrojíme na dvě části. Jednu část tmavého korpusu dáme na tác a natřeme krémem. Poté promažeme světlý korpus, potřeme domácí rybízovou marmeládou, krémem a položíme na první vrstvu tmavého korpusu. Poté již zase natřeme krémem a přiklopíme druhou půlkou tmavého korpusu. Celý dort potřeme krémem a necháme v lednici ztuhnout.
A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Teď si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.
Mezitím co se dort chladil, tak jsem si ustřihla pruh z pečícího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku jsem si změřila na dortu. Rozehřála jsem si čokoládovou Polevu v sáčku od mé milované čokoládovny CARLA Chocolate – tentokrát jsem vyzkoušela citrónovou, protože se výborně hodí k ovocnému dortu v kombinaci s cukrářskou polevou tmavou. Jen bych ráda upozornila, že bílá poleva, či citrónová se musí v horké vodě rozpouštět pozvolna – nesmí se vařit voda… Jakmile byla rozehřátá poleva, tak jsem ustřihla roh od polevy a cik-cak, dle fantazie nastříkala polevu na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepit na bok dortu, včetně pečícího papíru a uložit do lednice. Zhruba za hodinku už jen strhnout pečící papír a máme hotovo.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno