Pažitka
Název:

Melitzanosalata


Melitzanosalata


Ingredience:
Ingredience:
větší lilek2 ks
velká kapie1 ks
malá červená cibule1 ks
hustý řecký jogurt (zakysaná smetana)1 lžíce
česnek1 stroužek
citronová šťáva1 lžička
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Řecká pomazánka z lilků. Jako se všemi recepty na pomazánky, i tady platí, že co recept, to originál. I proto nenajdete pečenou papriku v každé pomazánce, ale já ji tam mám moc ráda. Nevýraznému lilku dodá šmrnc a pěkné kouřové aroma. Nejlepší je namazaná na čerstvé křupavé bagetě, opečené bagetě nebo topince.

Troubu zapněte na nejvyšší výkon a funkci gril. Kapii vložte do trouby a nechte ji opéct tak, až se na ní udělají černé puchýře. Na pohled bude až spálená, ale to přesně chceme, spálená slupka se z kapie nakonec oloupe. Opečenou kapii vložte do igelitového sáčku nebo krabičky, uzavřete a kapii nechte zapařit.

Troubu nastavte na pečení a teplotu snižte na 190°C. Lilky podélně rozřízněte, osolte a nechte 10 minut "vypotit", poté opláchněte vodou a osušte. Dužinu nařezejte šikmými řezy do mřížky, ale pozor, snažte se neprokrojit slupku. Pokapejte olivovým olejem a dejte na 40 minut péct do trouby. Po upečení nechte vychladnout.

Z kapie oloupejte slupku a odstraňte semínka. Kapii nakrájejte nadrobno.

Na olivovém oleji opečte nadrobno porájenou cibuli, po chvilce přidejte i jemně (co nejjemněji) pokrájený česnek. Nechte vychladnout.

Nakonec vydlabejte lžící dužinu z lilků a nožem ji nakrájejte najemno, přidejte kapii, opečenou cibuli s česnekem, citrónovou šťávu, podle chuti osolte a opepřete a vmíchejte lžíci řeckého jogurtu nebo kysané smetany. Vše dobře promíchejte.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno