Pažitka
Název:

Melounovo-jahodový fresh


Melounovo-jahodový fresh


Ingredience:
Ingredience:
citron (přidáváme až nakonec, množství závisí na kyselosti pomerančů)2 ks
středně velký meloun1/4 ks
mražené jahody6 cm
malý pomeranč6 ks
meloun na ozdobu sklenic kousek
Postup přípravy:

Včera jsem se zase vydala na nákupy, doplnit zásoby a nakoupila jsem spousty pěkného ovoce, mezi nimi i půlku vodního melounu. 

Když jsem tedy dneska přemýšlela, jak ho nejlépe spotřebovat kromě ovocného salátu mě napadl osvěžující fresh. Jako dvě hlavní ingredience jsem zvolila meloun a české jahody (žádné bezchutné španělské apod.).

Označení meloun pochází z řečtiny a dá se přeložit jako "velké jablko" asi hodně z nás překvapí , že meloun je vlastně zelenina a né ovoce. Existuje samozřejmě hodně druhů melounů, lišících se tvarem, velikostí i chutí, pro nás asi nejznámějším je právě vodní meloun, který hodně z nás zná i z pohádky o Krtečkovi, kde se o něj dělí se svými přáteli. Jedná se o různě velkou odrůdu se zelenou tlustou slupkou a červeným vnitřkem se semínky i bez nich. U tohoto typu je většina melounu vlastně voda a to až z 93%. Tato sladká dužina je kupodivu vlastně nízkokalorickou pochoutkou, která obsahuje například kyselinu listovou, dále také jablečnou a citronovou a mnoho minerálů. Nejvíce však obsahují fruktózu a hodně vitamínu C., takže se jedná o velmi zdravou a osvěžující "zeleninu". Melouny se sklízejí hlavně v červenci a srpnu, kdy jejich cena klesá. Takže se jedná o sezónní ingredienci.

Jahody jsou samozřejmě také sezónní, ale bohužel už moc nejsou k sehnání, tedy ty české. Letos jich bylo zase nějak málo. Jahody patří samozřejmě mezi ovoce a existuje také mnoho druhů, které se lehce liší chutí  (což až tak nepoznáme tedy až na ty lesní) a pak také velikostí. Jsou velmi bohaté na vitamín C a to dokonce tak, že jsou srovnatelné s citrusy. Dále obsahují i mnoho minerálů,vitamínů ,lehce stravitelnou vlákninu a samozřejmě velké procento vody (cca 80%). Jejich velkou výhodou je, že obsahují menší podíl cukrů i když jsou tak sladké  - tak přesto se nejedná o kalorickou bombu ( tedy pokud je nepodáváme v čokoládě. Mají také další velmi zajímavou vlastnost - jsou afrodiziakální, mají pozitivní vliv na  tvorbu testosteronu, takže ideální na romantický večer,ale pozor aktivují  spermie !! Jsou také plné antioxidantů, takže jsou vhodné i pro naší pleť a celkově při detoxikaci, nachlazení apod.

Tento recept je časově nenáročný, zabere jen pár minut, jen k němu potřebujeme mixér na led a odšťavňovač.

Nejprve si oloupeme všechny pomeranče nebo kůru ořežeme nožem, což je o dost rychlejší, vhodíme do odšťavňovače a pak totéž uděláme s melounem. Nyní si do mixéru na led vhodíme zmražené jahody a zalijeme trochou vylisované šťávy, jinak by nám šlo rozmixovat jahody hůř) a rozmixujeme na jemné pyré bez větších kousků. Pyré vlijeme do nádoby s freshem, zamícháme a podle chuti přidáme citrony, pokud se nám zdá nápoj moc hustý použijeme další pomeranče.  Zamícháme, rozlijeme do sklenic a podáváme ozdobené  kouskem melounu. Pokud chceme, přidáme i kostky ledu.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno