Pažitka
Název:

Meruňkové čatní


Meruňkové čatní


Ingredience:
Ingredience:
meruňky očištěné, vypeckované750 g
cibule4 ks
česnek1-2 stroužky
bílý vinný / jablečný ocet1 dcl
čerstvý zázvor1 kousíček
čerstvá chilli paprička1 ks
rýžový sirup1 dcl
olej1 lžíce
sůl1 špetka
pektogel / čistý pektin1 lžička
Postup přípravy:

Já tu kombinaci masa a ovoce prostě miluji. Když k tomu přidáte chilli, zázvor a česnek, tak vznikne naprostá harmonie chuti. Letos jsem zkoušela červený a černý rybíz, angrešt, který mimochodem nesmírně překvapil a teď přišly na řadu meruňky. Kromě chuťového zážitku mají meruňky i nádherně letní barvu, takže i obyčejný kousek grilovaného kuřecího masa promění doslova ve voňavý a chutný poklad.

Na oleji necháte zesklovatět cibuli nakrájenou na proužky, Pozor nesmí vám zhnědnout. Přidáte česnek a zázvor a čerstvé chilli a nakonec meruňky nakrájené na kostičky. Vše ochuťte cukrem, nebo sirupem, octem a solí tak aby vám chuť vyhovovala. Doporučuji přidávat postupně a ochutnávat. Vše záleží na sladkosti meruněk a na vašich chutích. Pokud chcete směs hustější, tak můžete přidat pektin, ale není to podmínkou. 
Čatní neustále míchejte, protože má tendenci se připalovat. Až budete mít v hrnci hustou kaši, ve které je ale stále znatelná struktura, tak máte hotovo. 
Horké čatní naplňte do sklenic s uzávěrem a otočte dnem vzhůru. Takto vám stejně jako džem vydrží i několik měsíců. Nebo ho můžete horké podávat přímo k masu.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno