Pažitka
Název:

Meruňkový koláč s drobenkou


Meruňkový koláč s drobenkou


Ingredience:
hladká mouka450 g
smetana ke šlehání400 g
meruňky500 g
krupicový cukr250 g
vejce5 ks
kypřící prášek1 sáček
strouhaná kůra z citronu1 ks
javorový sirup dle chuti
tučný tvaroh2 ks
rum1 větší panák
vanilka dle chuti
Drobenka:
polohrubá mouka10 dkg
moučkový cukr5 dkg
máslo5 dkg
vanilka špetka
Na vymazání a vysypání plechu:
hrubá mouka dle potřeby
máslo kousek
Ingredience:
Postup přípravy:

Taky se vám letos urodilo meruněk až nad hlavu?! Je tu spooousta možností. Marmelády, šťávy, povidla... Ale víte co? Nejlepším řešením je koláč. Takový ten vopravdicky prázdninový. Žádný dusík, ale šťavnatá buchta na plech, kterou je nejlepší krájet 5 vteřin poté, co jí vytáhnete z trouby! Tady je recept.. Užijte si i vy to své - Slunce, seno, meruňky!

Hlubší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pokud máme kokos, můžeme použít i ten. Finální vůně bude ještě neodolatelnější.

Do smetany rozmícháme asi 1/4 lžičky vanilky.

Smetanu vlijeme do větší mísy, přimícháme cukr, přidáme citrónovou kůru a šleháme do polotuha.

Mouku s kypřícím práškem pomalu prosejeme do smetany a zároveň po jednom přidáváme všechna vejce.

Těsto rozprostřeme na plech.

Do tvarohů vmícháme rum a pomažeme jimi těsto.

Naskládáme meruňky a zakápneme javorovým sirupem. Nemáme - li sirup, můžeme přidat meruňkovou marmeládu..

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

V misce rukama "vymačkáme" všechny suroviny na žmolenku, kterou koláč po deseti minutách pečení posypeme. Koláč dopékáme ještě 20 - 25 minut.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Josef Vratislav Drábek

    zavřít okno