Pažitka
Název:

Mexické chilli con carne


Mexické chilli con carne


Ingredience:
Ingredience:
mleté hovězí maso500 g
anglická slanina200 g
espreso2 šálky
hořká čokoláda30 g
rajčata loupaná3 plechovky
střední cibule2 ks
česnek6 stroužků
skořice celá2 ks
bobkový list3 ks
pepř4 kuličky
nové koření4 kuličky
chilli paprička1 ks
římský kmín1 lžíce
uzená paprika2 lžíce
oregano1 špetka
pepř mletý1 špetka
sušený česnek1 lžička
mletý koriandr1 lžička
sůl1 špetka
třtinový cukr2 lžíce
mražená kukuřice200 g
červené fazole2 plechovky
bílé fazole1 plechovka
Postup přípravy:

hilli con Carne je recept, který jsem už tady jednou dávala. Tentokrát je tu ale verze pro pomalý hrnec, který je kvůli úspoře času oblíbeným vybavením naší kuchyně. Doba přípravy se sice prodloužila, ale nemusíte u hrnce stát a hlídat, nebo necháte jídlo prostě vařit, zatím co vy spíte.

Slaninu nakrájejte na kostičky a na oleji opečte s mletým masem. Opečenou směs zasypte veškerým mletým kořením.
Maso vyndejte z pánve a ve stejném výpeku nechte zesklovatět cibuli, nakrájený česnek a chilli včetně semínek a zbytek koření.
Vše smíchejte v pomalém hrnci a podlijeme espressem. Přidejte rajčata a fazole a nechte vařit v hrnci 3 hodiny na high.
Po třech hodinách v hotovém chilli rozpusťte čokoládu, přidejte cukr muscovado dle chuti a přidejte kukuřici (nesmí se vařit dlouho, aby neztvrdla).
Vše na závěr dosolte, eventuálně přidejte sůl či sušené chilli, pokud se vám bude zdát jedna paprička málo.

Chilli podáváme s bílou rýží, tortilami nebo chlebem.
Doprostřed talíře s chilli dáme lžíci kysané smetany (vyrovnává pálivost) a strouhaný sýr, nejlépe Cheddar. Skvělé je posypat to čerstvým koriandrem a přidat plátky avokáda.

Tak chutná Mexiko, tedy aspoň u nás doma.
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno