Pažitka
Název:

Míchaná vajíčka


Míchaná vajíčka


Ingredience:
Do omelety:
šunka4 plátky
velká vejce4 ks
smetana ke šlehání50 ml
sůl špetka
máslo20 g
K podávání:
čerstvé sekané bylinky (pažitka, petržel, estragon, kerblík)2 lžíce
Postup přípravy:

Kdybych ze všech doporučení, kterak připravit měkká, nadýchaná, krémová míchaná vajíčka, měla vybrat jedno nejdůležitější, mám jasno – zkraťte jim pobyt na pánvi na absolutní minimum.

Samozřejmě neuškodí, když je budete připravovat na dostatečném množství másla a rozšleháte je s trochou smetany. Ale definitivní pokyn je jen jeden. Nesmí se vysušit na pánvičce. Požadavky ohledně konečné konzistence a velikosti vaječných kousků už nechávám na vás.

Postup:

  1. Nakrájejte šunku nadrobno a rovnou si nachystejte talíře. Do podávání večeře vám totiž bude stačit minuta se vším všudy.
  2. Vidličkou velmi krátce, jen tak, aby se neřeklo, prošlehejte vejce s větší špetkou soli a smetanou. Rozehřejte pánvičku a rozpusťte na ní máslo. Vlijte vejce a počítejte v duchu do pěti. Stihnete zatím odhodit špinavou misku do dřezu. Popadněte vařečku (někteří z nás raději pracují s gumovou stěrkou) a pusťte se do shrnování vajíček ode dna a od stěn. Pracujte rychle, nezbývá vám víc než patnáct vteřin.
  3. Pánev odstavte z plotýnky a míchejte vajíčka dál. Pracujte jemně, avšak soustavně a vytrvale, bude to možná trvat ještě minutu až minutu a půl, než se dostanou do stavu zatuhnutí, jaké potřebujete. Pozor, nebojte se skončit o chviličku dřív, horká vajíčka ještě maličko dojdou. Bylo by škoda, kdyby je právě tahle chvilka posunula směrem k vysušené, drobivé konzistenci. Míchaná vajíčka jsou odjakživa krémě hebká, nikoli suchá a kouskovitá. Pokud pánev ztratila teplo příliš rychle a vajíčka zůstávají příliš tekutá, nebojte se na chvíli vrátit pánev na vychládající plotýnku.
  4. Posypte šunkou a bylinkami a podávejte.
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Jana Florentýna Zatlkoukalová

    zavřít okno