Pažitka
Název:

Milánské rizoto - Risotto alla milanese


Milánské rizoto - Risotto alla milanese


Ingredience:
Ingredience:
rýže na rizoto (Arborio)200 g
středně velká šalotka1 ks
bílé víno80 ml
nesolený kuřecí vývar900 ml
parmazán + na posypání50 g
šafrán viz. foto0,1 g
máslo (na šalotku, a na vmíchání)60 g
Postup přípravy:

Recept na tradiční Milánské rizoto jsme odkoukali od Itala. V pořadu Romana Vaňka "Peklo na talíři" ho kdysi vařil italský kuchař Riccardo Lucque. Když jsme rizoto viděli, dostali jsme na něj chuť. Video jsme si ještě párkrát pustili a šli vařit.

V rizotu je jen pár ingrediencí, ale o to více musí být kvalitní, a rozhodně se nevyplatí použít jakoukoliv náhražku.

Rýže - ArborioCarnaroli, tradiční rýže na rizoto.

Šafrán - na dvě porce budete potřebovat asi 0,1g. Ne že bych měla tak přesnou váhu, ale přibližně taková špetka, jakou ukazoval Ital, byla v kulaté krabičce z Lidlu za 25 Kč.

Na fotkách je i mini zkumavka se šafránem, koupená na farmářských trzích na Kulaťáku ve stánku Koření od Samuela.

Kuřecí vývar - použila jsem nesolený kuřecí vývar, kuřecí maso jsem vyvařila se zeleninou a libečkem. Parmazán rizoto osolí, není potřeba dosolovat nebo jenom minimálně. Takže brutálně přesolenou kuřecí kostku vážně nezkoušejte.

Připravila jsem si litr (vždy mám nějaký alespoň v mrazáku) a nakonec jsem spotřebovala 900ml.

A to bude k ingrediencím asi tak všechno, snad jen, že bílé víno použijte kvalitní, zbytek si dejte k rizotu.

My použili Sauvignon od našeho oblíbeného vinaře Milana Vašíčka.

Pokud někdo znáte úplně přesný recept od Riccarda, tak ještě jednou upozorňuji, že míry jsem odkoukala a tak nějak odhadla od oka a poté převážila. Asi se s originálem trošku liší, ale i tak je extra grande.

Nyní k samotnému postupu:

Nejprve nadrobno nakrájenou šalotku nechte zesklovatět a přidejte šafrán.

Krátce restujte a až začne šalotka lehce zlátnout přihoďte rýži.

Přibližně minutu opékejte a promíchávejte, a pak přilijte víno.

Když se víno částečně vsákne (cca 1-2minuty), přilijte trochu vývaru (1 naběračku).

Počkejte až se částečně vsákne a přilijte další naběračku.

Mezitím rýži míchejte, aby se nepřilepila ke dnu, dokud se rýže neuvaří. To trvá přibližně 15 minut.

Ve chvíli, kdy je rýže hotová vmíchejte zbytek másla a strouhaný parmazán a nechte minutu pod pokličkou odpočívat.

Na talíři posypte plátky parmazánu.

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno