Pažitka
Název:

Mini cheesecake s ricottou a ovocným pyré


Mini cheesecake s ricottou a ovocným pyré


Ingredience:
Ingredience:
ricotta250 g
krémový sýr typu Lučina, Philadelphia (použila jsem Goldessu z Lidlu)200 g
cukr krupice80 - 100 g
vanilkový cukr /extrakt1 lžička
kukuřičný škrob2 lžičky
vejce2 ks
kakaové sušenky Oreo, Neo... dle potřeby
ovocné pyré - malinové, lesní ovoce dle potřeby
Postup přípravy:

Opět jsem koupila v rámci italského týdne v Lidlu kelímek ricotty a opět jsem pak doma přemýšlela, co s ní udělám. Původně jsem měla zálusk na domácí noky, ale nakonec jsem ji použila do cheesecaku. Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet, co s ním ricotta "udělá".

Ricotta má jemnou smetanovou chuť, jen není příliš výrazná. Konzistencí trochu připomíná tvaroh, ale chybí jí jeho typická kyselost. Upřímně, nedokážu chuť dost dobře k ničemu přirovnat. Prostě ji musíte ochutnat. V cheesecaku ale obstála dobře. 

Ricottu jsem do náplně namíchala se sýrem, takže na chuti nebyl rozdíl proti celosýrovému koláči téměř znát. Jen mi přišlo, že jsou dortíky takové mokřejší, šťavnatější... řekla bych, že je to dáno menším podílem tuku v ricottě.

Místo sušenkové krusty jsem dala sušenky Neo (Oreo), celé i s náplní. Jsou sice trochu menší, než je dno košíčku, ale vůbec to nevadilo. Navíc to bylo příjemné překvapení při rozkrojení dortíku. Na vršek dortíčku jsem přidala ještě lžičku ovocného pyré, nejen pro chuť, ale i pro oko. Jaké ale bylo moje zklamání, když se po upečení krásně červené pyré zabarvilo do hněda. Nevím, zda to bylo druhem ovoce, použila jsem pyré z hroznového vína. Každopádně na chuti to dortíkům neubralo.

Troubu předehřejte na 150 stupňů. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a do deseti z nich dejte jednu sušenku Oreo. Pokud se vám hotové dortíky hůře vyndávají, nastříhejte si proužky z pečícího papíru a pod každý košíček jeden vložte (viz. foto).

V misce smíchejte oba druhy sýra s cukrem a škrobem, pak postupně přidejte obě vejce. Šlehejte pomalu při nižších otáčkách. Podle chuti můžete přisladit. 

Směs rozdělte do připravených košíčků, neplňte až úplně po okraj. 

Do každého košíčku přidejte lžičku ovocného pyré, já jsem použila pyré z hroznového vína, a párátkem lehce promíchejte se sýrovou směsí.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 20 minut až jsou dortíky pevné. Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, pak zakryjte fólií či alobalem a dejte i s formou chladit do lednice. Teprve až dobře vychlazené dortíky opatrně vyndejte z formy. Pokud jste použili malé proužky papíru, půjde to mnohem lépe.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno