Pažitka
Název:

Mini raw kokosový dortík

raw


Mini raw kokosový dortík


Ingredience:
Korpus:
mix oříšků namočených na 12 h (nejlépe raw)1 hrnek
raw sušený strouhaný kokos na zpevnění korpusu
kokosový olej1 lžička
Čokoládová pěna:
zralé avokádo1 ks
banán1 ks
raw nepražené kakao (např. ISWARI) dle potřeby
raw agáve sirup dle chuti
Kokosový krém:
zrníčka z vanilkového lusku1 ks
kokos dle chuti
Postup přípravy:

Připravte si jednoduchý raw dortík s čokoládovou pěnou a kokosovým krémem.

Ingredience na korpus rozmixujeme a poté namačkáme do vymazané mini formičky na dort, vymažeme kokosovým olejem za studena lisovaným. Čokoládová pěna stejným způsobem, navrstvíme na korpus. Nakonec si vyrobíme kokosový krém, který je pouze z kokosu starého, ten rozmixujeme, přidáme vodu a chvíli mixujeme. Po umixování přecedíme přes sítko a dáme do chladničky na 3 hodiny vychladit. Po 3 hodinách se nám na horní vrstvě nádoby vytvoří jakási (smetana), kterou sebereme a rozmixujeme v mixéru, než se nám vytvoří šlehačka. Po ušlehání smícháme s vanilkovými zrníčky, mírně osladíme agáve sirupem a dáme ztuhnout do ledničky. Poté opatrně odstraníme z dortové formičky a dozdobíme, jakýmkoliv ovocem, které máme rádi.

Proč konzumovat mladé kokosy?
Kokosové palmy jsou prehistorické rostliny, které byly údajně známé v antické Atlantidě.Voda mladého kokosu má stejné složení jako lidská krevní plasma. Plasma tvoří 55 % lidské krve, ostatní část naší krve, 45 % obsahuje hemoglobin. Kokosová voda je velice ceněna pro vysoký obsah organického draslíku a mnoha dalších minerálů.Kokosová voda obsahuje téměř celé spektrum vitamínu B, mimo B6 a B12 a vitamín C. Voda mladých kokosů bývala v kritických případech používaná jako náhrada za glukózu. Mladé kokosy obsahují velice měkkou vnitřní dužninu, které se dá lehce nabrat lžící, u zralých kokosů se mění na tvrdší strukturu. Tato dužnina obsahuje čisté, syrové nasycené tuky. Dužnina má také pozoruhodnou vlastnost obnovovat lidskou tkáň a mužské pohlavní tekutiny.

Proč konzumovat kokosy?
Nejvíce zastoupenou živinou v kokosu jsou tuky, které tvoří třetinu hmotnosti zralého ořechu. Je zajímavé, že přestože většina mastných kyselin kokosového ořechu je nasycená, vědci zjistili, že konzumace kokosu nepodporuje tvorbu cholesterolu. Kokos je vhodné konzumovat při následujících obtížích: odvápnění kostí, osteoporóza, bolesti pohybového systému způsobené přetěžováním nebo zvýšeným svalovým napětím, zejména bolestmi zad. V sanskrtu, jazyce starověké Indie, se kokosová plama nazývá kalpa vriksha, což přeloženo znamená „strom, který dává vše potřebné pro život“. Tento název není přehnaný, protože generace obyvatel Indonésie přežily, jen díky kokosovým ořechům. Obsahuje vitamíny skupin B1, B2, B3, B5, B6, C, E, kyselinu listovou, vápník, měď, jod, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkovina, sacharidy, triglyceridy se středně dlouhým řetězcem.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Vojtěch Csefalvay

    zavřít okno