Pažitka
Název:

Míša řezy


Míša řezy


Ingredience:
Korpus (forma cca 22x34cm):
vejce (bílky a žloutky zvlášť)6 ks
cukr krystal6 lžic
olej6 lžic
polohrubá mouka6 lžic
kakao3 lžíce
kypřící prášek do pečiva1 lžička
Krém:
máslo, změklé150 g
cukr moučka150 g
*měkký tvaroh750 g
vanilkový extrakt1 lžička
Poleva:
máslo80 g
kvalitní čokoláda na vaření100 g
mléko2 lžíce
Postup přípravy:

Nebudu vám lhát, recept na Míša řezy mi v šuplíku leží už od června, proto ty jahody na fotce. Maruška jak z pohádky vážně nejsem. Ještě štěstí, že nejsou součástí receptu, protože to by mi v šuplíku zůstal až do příštího roku. A to by byla škoda, Míša řezy jsou osvědčená klasika a v mém podání i odlehčená, s pořádnou vrstvou krému navíc. Ubrala jsem totiž na másle a přidala na tvarohu (v klasickém receptu najdete čtvrt kila másla na půl kila tvarohu). A víte co? Krém skvěle drží i tak a chutná ještě lépe. A kdybyste si chtěli upéct Míša řezy ve slavnostním provedení, zkuste Míša dort.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Žloutky šleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou, minimálně 5 minut. Poté do nich zašleháme olej. Přidáme mouku, kakao a kypřící prášek, vymícháme hutné těsto. Poté opatrně zapracujeme dotuha ušlehaný sníh z bílků, přidáváme ho natřikrát a stěrkou těsto jen lehce převracíme, aby zůstalo nadýchané a hebké. 

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, uhladíme ho stěrkou a dáme péct na zhruba 10 minut, testujeme špejlí. Necháme vychladnout.

Na krém si vyšleháme máslo s cukrem, opět minimálně několik minut, až zesvětlá a nabude. Poté ručně vmícháme tvaroh a nakonec i vanilku.

Tip č. 1: Je poměrně důležité, aby se tvaroh do  máslového krému vmíchal ručně. Během šlehání by totiž mohl zřídnout.

Korpus necháme ve formě a nalijeme na něj tvarohový krém. Opět uhladíme stěrkou a necháme asi hodinu vychladit v lednici. 

Na polevu si rozpustíme máslo, přelijeme jím čokoládu nalámanou na kousky a necháme chvíli stát. Poté čokoládu rozmícháme dohladka. Nakonec za stálého vmíchání tenkým pramínkem přilijeme mléko, díky němu bude poleva krásně hladká. Ihned ji nalijeme na tvarohový krém a stěrkou opatrně rozetřeme. Vrátíme do lednice, minimálně na 2 hodiny.

Tip č. 2: Na krájení Míša řezů je nejlepší použít horký nůž. Před každým zakrojením ho namočíme do horké vody a otřeme dosucha. Poleva tak nepopraská.  

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno