

| Těsto | |
| hladká mouka | 600 g |
| mléko | 270 ml |
| droždí | 1 kostka |
| cukr krupice | 100 g |
| rozpuštěné máslo | 120 g |
| citronová kůra | 1 špetka |
| sůl | 1 špetka |
| žloutky do těsta | 2 ks |
| bílek na pomašlování | 2 ks |
| Drobenka | |
| máslo | 50 g |
| hrubá mouka | 100 g |
| cukr | 100 g |
| Náplň | |
| povidla | 1 ks |
| strouhaný perník/mleté oříšky | 1 velká hrst |
Kdo by nemiloval koláčky? Neznám snad nikoho! Tyhle jsou sice, jako jednohubky, ale hezky vláčné a nadýchané. Tak třeba je zkusíte o víkendu upéct také. Věřím, že budou chutnat.
Nejprve si připravíme kvásek. Mléko nalijeme do hrnce, které jemně zahřejeme. Do mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Mezitím, než nám vzejde kvásek si do mísy vysypeme mouku, cukr, citronovou kůru, špetku soli, přidáme žloutky a máslo. Poté přidáme kvásek, včetně mléka a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Takto připravené těsto necháme kynout na teplém místě asi půl hodiny.
Těsto si rozdělíme na 4 díly a z každého dílu si neřežeme 10 stejných dílků, z kterých na pomoučněném vále vytvarujeme kuličky. Plech si vyložíme pečícím papírem a přeneseme na něj připravené kuličky. Do a každé kuličky uděláme důlek. Připravené kuličky s důlkem potřeme rozšlehaným bílkem, naplníme povidly zahuštěnými strouhaným perníkem a posypeme drobenkou. Koláčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut do zlatova. Po vychladnutí koláčky přeneseme na mísu, pocukrujeme a můžeme servírovat.