Pažitka
Název:

Moravské důlkové koláčky


Moravské důlkové koláčky


Ingredience:
Těsto
hladká mouka600 g
mléko270 ml
droždí1 kostka
cukr krupice100 g
rozpuštěné máslo120 g
citronová kůra1 špetka
sůl1 špetka
žloutky do těsta2 ks
bílek na pomašlování2 ks
Drobenka
máslo50 g
hrubá mouka100 g
cukr100 g
Náplň
povidla1 ks
strouhaný perník/mleté oříšky1 velká hrst
Postup přípravy:

Kdo by nemiloval koláčky? Neznám snad nikoho! Tyhle jsou sice, jako jednohubky, ale hezky vláčné a nadýchané. Tak třeba je zkusíte o víkendu upéct také. Věřím, že budou chutnat.

Nejprve si připravíme kvásek. Mléko nalijeme do hrnce, které jemně zahřejeme. Do mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Mezitím, než nám vzejde kvásek si do mísy vysypeme mouku, cukr, citronovou kůru, špetku soli, přidáme žloutky a máslo. Poté přidáme kvásek, včetně mléka a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Takto připravené těsto necháme kynout na teplém místě asi půl hodiny.
Těsto si rozdělíme na 4 díly a z každého dílu si neřežeme 10 stejných dílků, z kterých na pomoučněném vále vytvarujeme kuličky. Plech si vyložíme pečícím papírem a přeneseme na něj připravené kuličky. Do a každé kuličky uděláme důlek. Připravené kuličky s důlkem potřeme rozšlehaným bílkem, naplníme povidly zahuštěnými strouhaným perníkem a posypeme drobenkou. Koláčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut do zlatova. Po vychladnutí koláčky přeneseme na mísu, pocukrujeme a můžeme servírovat.

Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno