Pažitka
Název:

Moravské důlkové koláčky


Moravské důlkové koláčky


Ingredience:
Ingredience na těsto:
hladká mouka600 g
mléko270 ml
droždí 42g1 kostka
cukr krupice100 g
rozpuštěné máslo120 g
citrónová kůra1 lžička
sůl1 špetka
žloutky do těsta2 ks
bílky na potření2 ks
Drobenka:
máslo50 g
hrubá mouka100 g
cukr100 g
Náplň:
povidla1 kelímek
strouhaný perník1 velká hrst
mleté oříšky dle chuti
Postup přípravy:

Kdo by nemiloval koláčky? Neznám snad nikoho! Tyhle jsou jako "jednohubky" a hezky nadýchané. Pohodový den přeji všem.

Nejprve si připravíme kvásek. Mléko nalijeme do hrnce, které jemně zahřejeme. Do mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Mezitím, než nám vzejde kvásek si do mísy vysypeme mouku, cukr, citronovou kůru, špetku soli, přidáme žloutky a máslo. Poté přidáme kvásek, včetně mléka a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Takto připravené těsto necháme kynout na teplém místě asi půl hodiny.

Těsto si rozdělíme na 4 díly a z každého dílu si neřežeme 10 stejných dílků, z kterých na pomoučněném vále vytvarujeme kuličky. Plech si vyložíme pečícím papírem a přeneseme na něj připravené kuličky. Do a každé kuličky uděláme důlek. Připravené kuličky s důlkem potřeme rozšlehaným bílkem, naplníme povidly zahuštěnými strouhaným perníkem a posypeme drobenkou. Koláčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut do zlatova. Po vychladnutí koláčky přeneseme na mísu, pocukrujeme a můžeme servírovat.
Podrobné info:
Počet porcí40 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno