Pažitka
Název:

Moravské zelníky se špenátem a bylinkovou omáčkou

vegetariánský recept


Moravské zelníky se špenátem a bylinkovou omáčkou


Ingredience:
Zelníky:
nahrubo nastrouhané brambory200 g
najemno nastrouhané brambory200 g
kysané zelí400 g
řepkový olej150 ml
vejce2 ks
sůl špetka
pepř špetka
Omáčka:
zeleninový vývar80 ml
kremžská hořčice15 g
čerstvé bylinky25 g
olivový olej60 ml
Příloha:
čerstvý listový špenát400 g
Postup přípravy:

Štědrý den je za námi a během té doby to byl pěkný zmatek. 

O to míň bylo času na blog a za to se omlouváme. Snad to bude zase lepší. Až na ty zkoušky, které jsou za dveřmi. No uvidíme. Každopádně jsem si konečně vyzkoušela recept z kuchařky, kterou jsem představila v minulém článku. Sexy moderní česká kuchyně mi představila recept na jednoduché a velmi chutné zelníky. Autorem receptu je Miroslav Grusz, který se na knize podílel.

Proč jsem si vybrala tento recept? Je lehký, příprava trvá jen chvíli a v tomto čase, kdy se neustále něco vaří nebo peče, je dobrou "rychlovkou". Zelníky si můžete dát jen tak, s nějakým salátem nebo třeba s domácí tlačenkou! Přesně tak to udělal můj taťka a moc si to pochvaloval. Jde se na to!

Z překrájeného kysaného zelí a nastrouhaných brambor musíte dobře vycedit vodu. Pak je smícháte v míse dohromady, přidáte vajíčka a ochutíte solí a pepřem. Ti, kdo mají rádi maso, mohou do zelníků přidat trochu slaniny. Z těsta vytvarujte placky různých tvarů dle fantazie a pečte zprudka, krátce, dozlatova na teflonové pánvi. Zeleninový vývar, kremžskou hořčici, bylinky a olivový olej rozmixujte mixérem dohladka. Servírujte s čerstvým orestovaným špenátem, který pokapte připravenou bylinkovou omáčkou. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Tereza Pánková

    zavřít okno