Pažitka
Název:

Mořské trio z chobotnice, tygřích krevet a mušlí sv. Jakuba


Mořské trio z chobotnice, tygřích krevet a mušlí sv. Jakuba


Ingredience:
chobotnice1 kg
bobkový list1 ks
tymián snítka
citron1 ks
olivový olej trochu
bylinky dle chuti
sůl špetka
cukr špetka
ocet1 lžíce
zelený chřest dle potřeby
mořské plody, mušle sv. Jakuba dle chuti
olivový olej trochu
šalotka1 ks
česnek2 stroužky
tymián větvičky
rýže (Carnaroli,Arborio) dle potřeby
pepř špetka
bílé víno dle chuti
drůbeží vývar dle potřeby
parmazán dle potřeby
Ingredience:
Postup přípravy:

Kdo miluje rizota všeho druhu, určitě si přijde na své.

Nejprve si připravíme chobotnici. Aby byla připravená k vaření, jako jedna z mála věcí je lepší mražená, neboť mražením se poruší nervová vlákna, která způsobují tuhost chobotnice při vaření. Druhý způsob křehčení spočívá v tom, že jen co chobotnici vylovíte, mlátíte s ní asi 10 minut o skálu, po uvaření je pak zaručeně měkká. Toť starý rybářský postup.

Asi kilovou chobotnici vaříme ve vroucí vodě cca 45 min do měkka s bobkovým listem, tymiánem, můžeme přidat i citrusy.

Zchladíme a min. 24 hodin marinujeme v olivovém oleji s bylinkami a citrusy.

Do vroucí vody přidáme sůl, cukr, ocet a cca 3-4 minuty v ní blanšírujeme očištěný zelený chřest. Musí zůstat křupavý, proto jej prudce zchlazujeme v ledové vodě s ledem, okapeme, osušíme.

Příprava rizota:
Na olivovém oleji zpěníme šalotku, zmáčklé stroužky česneku a větvičky tymiánu, vsypeme

Rýži (Carnaroli, Arborio), osolíme a mírně zarestujeme.

Zaléváme bílým vínem a drůbežím vývarem, tekutin je podobně jako při přípravě klasické rýže 1:1,5. Nejprve vlijeme víno a vše odvaříme, poté doléváme vývar a odvaříme tekutinu, až se ztratí a rýže zůstane na skus. Ve finále stáhneme z plamene a ochucujeme strouhaným parmazánem, kostičkami ztuhlého másla, solí a pepřem.

Na grilu si připravíme mořské plody, mušle sv. Jakuba pouze na stupeň medium – rare tj. max. 1 min. z každé strany.

Na talíře aranžujeme rizoto, mořské plody, chřest, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a podáváme.

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Radek Kühweg

    zavřít okno