Pažitka
Název:

Mřížkovaný jablečný koláč


Mřížkovaný jablečný koláč


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka1 a půl hrníčku
celozrnná mouka1 hrníček
máslo100 g
cukr1 lžička
sůl špetka
studená voda1/2 - 3/4 hrníčku
Náplň:
jablka7 ks
třtinový cukr1/2 hrníčku
celozrnná mouka1/3 hrníčku
skořice2 lžičky
vanilka1 lžička
muškátový oříšek1/4 lžičky
sůl špetka
vanilkový cukr (případně) dle chuti
citronová šťáva1 lžíce
zakysaná smetana4 lžíce
máslo3 lžíce
vaječný žloutek na potření
Postup přípravy:

Dneska pro vás mám recept na typický apple pie, neboli mřížkovaný jablečný koláč! Je trošku pracnější, ale pokud u někoho chcete zabodovat a vytáhnout se svým kuchařským umem, je na to jako dělaný :)

Výjimečně není bezlepkový (a já ho vlastně ani nejedla), ale jeho chuť mi popsali hned dva strávníci, takže jsem ji na konci uvedla dle jejich slov! 

Postup:
Těsto vytvoříme tak, že do robotu nasypeme mouku, cukr, sůl, přidáme máslo a čekáme, dokud směs nebude mít konzistenci podobnou krupici. V tomto okamžiku začneme pomalu přilévat vodu, dokud se směs nespojí a vytvoří těsto. To rozdělíme na větší a menší část (jedna bude jako korpus a druhá jako mřížka) a dáme odležet na hodinu do ledničky.

Jablka zbavíme slupky a nakrájíme na širší plátky, v míse je smícháme s citronovou šťávou a přidáme všechny suché suroviny (cukr, mouku, skořici, vanilku, muškátový oříšek, sůl), jako poslední přidáme smetanu.

Na pánvi rozehřejeme máslo a jablečnou směs do zlatova osmažíme (cca 8 min).

Koláčovou formu vymažeme a vysypeme, na vále rozválíme větší část těsta - zhruba na výšku 0,3-0,4 cm a vložíme ho do formy.

Na něj rovnoměrně poklademe jablečnou náplň a zopakujeme válení těsta. To teď ale rozřežeme na dlouhé proužky, které pokládáme do tvaru mřížky nahoru.
Přečnívající těsto odřežeme nebo odtrháme.

Nakonec potřeme vaječným žloutkem pro lesk a dáme péct na 50 minut na 180°C.

Co se chuti týče, prý byla doopravdy vyvážená, koláč byl křehký a než jsem stačila vyfotit jeho "průřez", byl už snězen... :D
Podávat můžeme třeba s karamelizovanými jablky, smetanou a nebo jen tak samotný.

A taková fotka ze zákulisí společně s otázkou, která by mě zajímala... Bordelaříte během složitějšího pečení i vy...? :D

Nutriční hodnoty:
na celý koláč:
Energetická hodnota: 2959kcal/12381kJ
Bílkoviny: 43,7g
Sacharidy: 405,3g
Tuky: 127,8g
Vláknina: 20,4g

na porci - 1/8 koláče:
Energetická hodnota: 369,8kcal/1547,6kJ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kim Hoangová

    zavřít okno