Těsto: | |
hladká mouka | 1 a půl hrníčku |
celozrnná mouka | 1 hrníček |
máslo | 100 g |
cukr | 1 lžička |
sůl | špetka |
studená voda | 1/2 - 3/4 hrníčku |
Náplň: | |
jablka | 7 ks |
třtinový cukr | 1/2 hrníčku |
celozrnná mouka | 1/3 hrníčku |
skořice | 2 lžičky |
vanilka | 1 lžička |
muškátový oříšek | 1/4 lžičky |
sůl | špetka |
vanilkový cukr (případně) | dle chuti |
citronová šťáva | 1 lžíce |
zakysaná smetana | 4 lžíce |
máslo | 3 lžíce |
vaječný žloutek | na potření |
Dneska pro vás mám recept na typický apple pie, neboli mřížkovaný jablečný koláč! Je trošku pracnější, ale pokud u někoho chcete zabodovat a vytáhnout se svým kuchařským umem, je na to jako dělaný :)
Výjimečně není bezlepkový (a já ho vlastně ani nejedla), ale jeho chuť mi popsali hned dva strávníci, takže jsem ji na konci uvedla dle jejich slov!
Postup:
Těsto vytvoříme tak, že do robotu nasypeme mouku, cukr, sůl, přidáme máslo a čekáme, dokud směs nebude mít konzistenci podobnou krupici. V tomto okamžiku začneme pomalu přilévat vodu, dokud se směs nespojí a vytvoří těsto. To rozdělíme na větší a menší část (jedna bude jako korpus a druhá jako mřížka) a dáme odležet na hodinu do ledničky.
Jablka zbavíme slupky a nakrájíme na širší plátky, v míse je smícháme s citronovou šťávou a přidáme všechny suché suroviny (cukr, mouku, skořici, vanilku, muškátový oříšek, sůl), jako poslední přidáme smetanu.
Na pánvi rozehřejeme máslo a jablečnou směs do zlatova osmažíme (cca 8 min).
Koláčovou formu vymažeme a vysypeme, na vále rozválíme větší část těsta - zhruba na výšku 0,3-0,4 cm a vložíme ho do formy.
Na něj rovnoměrně poklademe jablečnou náplň a zopakujeme válení těsta. To teď ale rozřežeme na dlouhé proužky, které pokládáme do tvaru mřížky nahoru.
Přečnívající těsto odřežeme nebo odtrháme.
Nakonec potřeme vaječným žloutkem pro lesk a dáme péct na 50 minut na 180°C.
Co se chuti týče, prý byla doopravdy vyvážená, koláč byl křehký a než jsem stačila vyfotit jeho "průřez", byl už snězen... :D
Podávat můžeme třeba s karamelizovanými jablky, smetanou a nebo jen tak samotný.
A taková fotka ze zákulisí společně s otázkou, která by mě zajímala... Bordelaříte během složitějšího pečení i vy...? :D
Nutriční hodnoty:
na celý koláč:
Energetická hodnota: 2959kcal/12381kJ
Bílkoviny: 43,7g
Sacharidy: 405,3g
Tuky: 127,8g
Vláknina: 20,4g
na porci - 1/8 koláče:
Energetická hodnota: 369,8kcal/1547,6kJ