Pažitka
Název:

Mřížkové řezy


Mřížkové řezy


Ingredience:
Ingredience:
polohrubá mouka (250g špaldové + 250g klasické)500 g
máslo160 g
cukr (třtinový)200 g
vejce2 ks
prášek do pečiva1 ks
mléka5 - 6 lžic
rybízová marmeláda nebo povidla2 skleničky
citronová šťáva1 lžíce
rum1 lžíce
Postup přípravy:

Tento recept jsem si opsala před pár lety od babičky mého manžela. Těsto je takové hodně tuhé, jako třené. Péct "mřížák" se mi nikdy moc nechce, přece jen je to pracné, například oproti bábovce. Ale zas to není nic tak hrozného a ta trocha námahy za to stojí. Tak směle do toho.

Máslo, cukr a vejce ušlehejte. Postupně přidejte půlku mouky a mléko. Do zbytku mouky promíchejte prášek do pečiva. Teď přendejte šlehací metly za hnětací. Pokud nemáte, přendejte těsto na vál a propracujte se zbytkem surovin. Pokud metly máte, pokračujte v mísení mouky a zbytku surovin. Robot udělá práci za vás. Hotové těsto je hutné, mírně lepkavé, ale dobře se s ním pracuje. 2/3 těsta rozetřete na plech vyložený pečícím papírem. Nejlépe to jde mokrýma rukama. Těsto pomažte marmeládou. Ze zbytku těst vytvořte na vále mřížky, podsypávejte polohrubou moukou. Pokud vám zbude těsto, můžete vykrájet ornamenty do mřížek. Pečte na 170°C asi 35 minut. Řezy by měly být zlatavé.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno