Pažitka
Název:

Mřížkový koláč s tvarohem a rebarborou


Mřížkový koláč s tvarohem a rebarborou


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka600 g
změklé máslo250 g
vejce1 ks
mléko3 lžíce
cukr krupice180 g
prášek do pečiva1 balíček
vanilkový cukr1 balíček
kůra z citronu dle chuti
Tvarohová náplň:
tvaroh1 kostka
vejce1 ks
moučkový cukr3 vrchovaté lžíce
Rebarborová náplň:
rebarbora500 g
cukr krupice50 g
voda dle potřeby
škrob1 lžička
Postup přípravy:

Aby to nebyla stále jen samá Asie, tak jsem udělala ještě rebarbový koláč s tvarohem.

Dobře propracované těsto si dejte odležet do lednice. Mezi tím si připravte náplň z tvarohu a rebarbory.

Tvaroh utřete s cukrem a žloutkem. Z jednoho bílku a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně  vmícháte k tvarohu.

Rebarboru si opláchněte a tuhá vlákna na spodku řapíku sloupněte. Nakrájejte na kousky a v kastrůlku si z cukru udělejte světlý karamel. K němu dejte trošku vody a rebarboru.

Vše rozvařte a přilijte lžičku škrobu rozmíchanou v trošince vody.
Směs by měla mít konzistenci marmelády.

Mezi tím co bude rebarbora chladnout, tak si vymažte plech máslem a vyložte vrstvou těsta až do okrajů.

Přibližně 300g těsta si ale dejte stranou, abyste mohli na koláči dělat mřížku.

Potřete těsto tvarohem a přelijte rebarborovou náplní.

Ze zbytku těsta utvořte hady a ozdobte koláč. Pokud vám zbude, tak můžete ještě dodělat třeba puntíky jako já.

Koláč se peče na 180°C přibližně 20 minut. Ideální je to ale hlídat a držet se barvy.
Mřížka a okraje musí být dorůžova.

Dobrou chuť! 

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno