Pažitka
Název:

Mrkev s hráškem na smetaně

vegetariánský recept


Mrkev s hráškem na smetaně


Ingredience:
Ingredience:
střední mrkev5 ks
hrášek1 hrnek
mouka2 lžíce
šlehačka nebo 12% smetana150 ml
zakysaná smetana2 lžíce
sůl dle chuti
zelené bylinky dle chuti
česnek dle chuti
kmín dle chuti
Příloha:
brambory dle potřeby
ztracené vejce dle potřeby
Postup přípravy:

Takové prosté a rychlé sobotní jídlo, přesto chutné a v závěru korunované nevšedním ztraceným vejcem.

Mrkev očistíme a na hrubém struhadle nastrouháme. Spolu s hráškem vložíme do rendlíku a zalijeme vodou (můžeme použít i vývar, máme-li) asi 1 cm nad zeleninu. Osolíme a okořeníme, dáme vařit. Mezitím si rozkvedláme mouku ve smetaně, po zhruba 6ti minutách (kdy je mrkve i hrášek měkký) za stálého míchání vlijeme smetanu, opět uvedeme do varu a vaříme cca 3 minuty, aby se mouka uvařila a zelenina se zahustila. Poté odstavíme a vmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme.

Podáváme s vařeným bramborem a ztraceným vejcem, nebo vejcem na tvrdo, případně s volským okem. Zdobíme pažitkou nebo petrželkou.

Ztracená vejce - dáme vařit v kastrolu vodu s trochou octa (na litr vody stačí 2 lžíce octa). Jakmile voda vře, stáhneme na střední plamen, aby stále vřela, ale nijak divoce. Vejce si vyklepneme do malého hrnečku a rychlým chvatem (ale opatrně) vlijeme do hrnce (hrneček můžeme klidně částečně ponořit do vody). Naší snahou je, aby bílek zůstal co nejkompaktnější, nejkulatější. Vaříme 2,5 minuty vejce pokojové teploty, 3 minuty vejce vychlazené z lednice nebo 6 minut vejce na tvrdo (pro děti).

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno