Pažitka
Název:

Mrkváky

vegan, vegetariánské, intolerance laktózy, bez cukru, diabetes


Mrkváky


Ingredience:
Těsto:
strouhaná mrkev200 g
řepkový / slunčnicový olej150 ml
celozrnná hladká žitná mouka250 g
kypřící prášek bez fosfátů1 lžička
Náplň:
mletý mák100 g
ovesné mléko1 hrnek
skořice1 lžička
povidla bez cukru100 g
sušený kukuřičný nápoj (nebo nezdravá varianta - moučkový cukr) na pocukrování
Postup přípravy:

Recept na mrkvánky už na blogu mám, ale tyto jsou mnohem lepší. A navíc jsou bez palmového oleje, tudíž jsou 100% veganské. A jelikož jsem z nich opravdu nadšená, vkládám je tento týden jako součást výzvy.

Pokud použijete povidla bez cukru, výsledné mrkvánky jsou opravdu jen lehounce sladké a proto vhodné např. i pro diabetiky (jediné sladidlo jsou švestky) nebo pro malé děti. Nám takto chutnají moc, ale pokud jste na klasiku, tak si je klidně po upečení obalte v moučkovém cukru.

Ze surovin vypracujte těsto. I když bude drolivé, tak nepřidávejte vodu, nic, ale jen je dejte na hodinu odpočívat do lednice. Mrkev mezitím pustí vodu a po odpočinku těsto znovu propracujte, případně přidejte mouku/vodu, aby bylo výsledkem tvárné, nedrolivé těsto.

V hrnci svařte mák s mlékem a skořicí. Jakmile budete mít mák svařený, vmíchejte povidla.

Těsto rozválejte na pomoučněném válu a vykrajujte kolečka. Na polovinu koleček dejte zhruba lžičku náplně a přikryjte druhým kolečkem. Za pomocí vidličky zmáčkněte okraje a dejte péct.
Pečte zhruba 20 minut při 180°C.
Po upečení pocukrujte kukuřičným nápojem.

Pokud máte rádi opravdu sladké moučníky/sušenky, doporučuji přidat do náplně např. datlový sirup nebo slazená povidla.

Jinak co se týče povidel, tak za mě osobně doporučuji tato povidla (koupíte ve Sklizenu, My food marketu, Náš Grunt,...). Jsou sice dražší (bal. 400 g stálo okolo 115 Kč), ale jsou to jediná povidla bez cukru! Ve složení najdete pouze švestky, nic víc! Ano, povidla jsou trošku nakyslá (díky tomu, že nejsou doslazovaná), ale chutnají přesně tak, jako povidla od babičky, která do nich nikdy nedávala cukr!

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Lenka Špaček

    zavřít okno